Home Featured Δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή 2022

Δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή 2022

0
Δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή 2022

Σε σειρά δράσεων για την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών, προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), ενώνοντας τις δυνάμεις της με τις υπόλοιπες Εποπτικές Αρχές ανά το παγκόσμιο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή 2022 που αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του επενδυτικού κοινού για τη σημασία της χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΚ, στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν περισσότερες από εκατό χώρες οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τις Εποπτικές Αρχές τους, καθώς και έντεκα περιφερειακοί ή διεθνείς οργανισμοί, με στόχο την εκπαίδευση και προστασία των επενδυτών αλλά και του κοινού ευρύτερα.

Φέτος η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή (που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κινητών Αξιών (International Organization of Securities Commissions – IOSCO) αφορούσε την ευαισθητοποίηση σε σχέση  με την οικονομική ανθεκτικότητα των επενδυτών και τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την ανάδειξη των διαφόρων πρωτοβουλιών των Εποπτικών Αρχών σε αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή, η ΕΚΚ προχώρησε στην ανάληψη σειράς δράσεων για την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών και την ευαισθητοποίησή τους για τους κινδύνους που ενέχουν οι επενδύσεις,  τις σωστές επενδυτικές συμπεριφορές και οικονομικές αποφάσεις. Βαρύτητα δόθηκε και γύρω από τη σημασία της επιμόρφωσής του κοινού σε βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΚ δημοσίευσε δελτία Τύπου για την ενημέρωση του κοινού για την Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή, τα κεντρικά μηνύματα της εκστρατείας, τη συμμετοχή της ΕΚΚ και τις δράσεις που αναλήφθηκαν. Παράλληλα, ανάρτησε το λογότυπο της εκστρατείας καθ’ όλη τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή 2022 σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα της, το οποίο οδηγούσε μέσω ενεργού link στην ιστοσελίδα της εκστρατείας, όπου το κοινό μπορούσε να μάθει περισσότερα για την εκστρατεία, τα κεντρικά μηνύματα, τις δράσεις ανά το παγκόσμιο καθώς και να έχει πρόσβαση σε υλικό ενημέρωσης για τους τρόπους προστασίας του. Επίσης, απέστειλε ενημερωτικό email στους εποπτευόμενους της με την εισήγηση να συμμετέχουν στην εκστρατεία με την ανάρτηση του λογότυπου της Εβδομάδας στις ιστοσελίδες τους.

Με παρεμβάσεις του σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές ο Προέδρος της ΕΚΚ, Γιώργος Θεοχαρίδης, αναφέρθηκε στη σημασία και τα κεντρικά μηνύματα της εκστρατείας, τις τρέχουσες καθώς και τις ευρύτερες δράσεις της ΕΚΚ τονίζοντας ότι η χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού αποτελεί την πρώτη γραμμή προστασίας του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανάμεσα στις δράσεις της ΕΚΚ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή ήταν η ανάρτηση του Investor Protection Booklet στην ιστοσελίδα της, με χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των επενδυτών, όπως επίσης, η δημοσίευση νέου Οδηγού Επενδυτών με θέμα την οικονομική ανθεκτικότητα, έναν από τους δύο κεντρικούς πυλώνες των μηνυμάτων της φετινής διοργάνωσης. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, δημοσιεύθηκε στην Κύπρο και στο εξωτερικό εξειδικευμένου άρθρο του Προέδρου της ΕΚΚ σχετικά με τους κίνδυνους των επενδύσεων σε  κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία.

Επιπρόσθετα, καθ’όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας γινόταν καθημερινή ανάρτηση μηνυμάτων και συμβουλών προς το επενδυτικό κοινό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), με σκοπό την χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού και ειδικότερα των νεαρών που επιλέγουν να ενημερώνονται μέσα από τα ΜΚΔ, καθώς και την περαιτέρω διάχυση των μηνυμάτων για την προστασία τους. Περαιτέρω, η ΕΚΚ δημιούργησε εξειδικευμένο λογαριασμό στο Facebook ειδικά για την χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού.

Παράλληλα, στελέχη της ΕΚΚ συμμετείχαν σε διεθνή σεμινάρια για θέματα που άπτονται της χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης του κοινού, όπως είναι η οικονομική ανθεκτικότητα και η βιώσιμη χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα, η ΕΚΚ έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία διαδικτυακού κουίζ στην ιστοσελίδα της, με το οποίο το επενδυτικό κοινό θα μπορεί να ελέγξει τις γνώσεις του γύρω από τις βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες σε σχέση με τα θέματα κεφαλαιαγοράς και παράλληλα να επιμορφωθεί, το οποίο προγραμματίζει να αναρτηθεί εντός των ημερών.

Εξάλλου, στις στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΚΚ για την προώθηση και ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στην Κύπρο και ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, εντάσσεται και η βράβευση δύο φοιτητών δημόσιων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, η ΕΚΚ θα προσφέρει σε ετήσια βάση, σε δύο φοιτητές/τριες των Οικονομικών/Χρηματο-οικονομικών Τμημάτων των πανεπιστημίων χρηματικό βραβείο συνολικού ύψους €1000. Για σκοπούς διαφάνειας και αξιοκρατίας, η ΕΚΚ προσκαλεί όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κύπρο να συμμετέχουν στην εν λόγω βράβευση, δίνοντας την ευκαιρία και το δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους φοιτητές/τριες των Οικονομικών/Χρηματοοικονομικών Τμημάτων τους.

Πηγή:ΚΥΠΕ