X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΔυναμικά αναπτυσσόμενος προορισμός για τα Επενδυτικά Ταμεία η Κύπρος-Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η...

Δυναμικά αναπτυσσόμενος προορισμός για τα Επενδυτικά Ταμεία η Κύπρος-Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου

H Κύπρος θεωρείται πλέον ένας αναγνωρισμένος προορισμός για διεθνή Επενδυτικά Ταμεία με σημαντική η συνεισφορά τους στην εγχώρια οικονομία.

Εάν συνεχιστεί η προσπάθεια για ανάπτυξη του τομέα με σύνεση και σοβαρότητα όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ο μεσοπρόθεσμος στόχος, για αύξηση των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού στα €25 δισ. είναι απόλυτα εφικτός, ήταν το βασικό συμπέρασμα των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA)  που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μάϊου 2022.

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Κύπρο και αριθμώντας πάνω από 400 εταιρικά και φυσικά μέλη από όλο το φάσμα του τομέα, ο CIFA αποτελεί τη φωνή των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα οφέλη από τη μεγέθυνση και ανάπτυξη του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων είναι πολλά και αξιοσημείωτα. Κατ’ αρχάς προκύπτουν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε ένα τομέα που διαφοροποιείται από τον παραδοσιακό τομέα της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες εργοδότησης τόσο για Κύπριους, όσο και για ξένους υψηλού μορφωτικού επιπέδου και δεξιοτήτων». Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «σε μία περίοδο που οι επενδύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, πέραν του 20% του Ενεργητικού των Επενδυτικών Ταμείων ή κεφάλαια πέραν των €2.5δισ. έχουν επενδυθεί σε διάφορους τομείς της εγχώριας οικονομίας όπως η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση και η τεχνολογία. Με όλες τις προβλέψεις να θέλουν τα δανειστικά επιτόκια να κινούνται ανοδικά τα επόμενα χρόνια, τα Επενδυτικά Ταμεία μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό πυλώνα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και αναπτυξιακών έργων».

Κατά τον χαιρετισμό των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η πρόσφατη Συμφωνία Χρηματοδότησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την δημιουργία του Cyprus Equity Fund, του πρώτου Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στην Κύπρο με κρατική χρηματοδότηση.

Το Κράτος, όπως σημείωσε, θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο με το ποσό των €30εκατ. ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Η επενδυτική στόχευση του νέου Ταμείου θα είναι κυρίως οι νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές επιχειρήσεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε την κοινή προσπάθεια που κατέβαλαν την τελευταία δεκαετία κυβέρνηση, ιδιωτικός τομέας και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως ιδιαίτερα επιτυχημένη η οποία οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Γιώργος Καρατζιάς, σημείωσε πως ως ΕΚΚ συνεχίζει να αποδίδει τεράστια σημασία στην περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη του τομέα των συλλογικών επενδύσεων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι επενδύσεις αυτές συνδράμουν στην εδραίωση της Κύπρου ως αξιόπιστο διεθνές κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο ρύθμισης και λειτουργίας των κυπριακών εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών (fund administrators) και έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τη συνέχιση της διαδικασίας νομοθέτησης του. Με την ψήφισή του σε νόμο οι εταιρείες που λαμβάνουν την ανάθεση τέτοιων εργασιών θα πρέπει να αδειοδοτούνται και να εποπτεύονται από την ΕΚΚ.

Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων – Invest Cyprus, Σπύρος Βασιλείου επισήμανε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και πολλά υποσχόμενης δικαιοδοσίας, για τη σύσταση Επενδυτικών Ταμείων και την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων. Στόχος του Invest Cyprus, μεταξύ άλλων είναι να επιτύχει πανευρωπαϊκή εμβέλεια και έτσι υποστηρίζει τις συνεχείς προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Οικονομικών για αναβάθμιση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου. Υπενθύμισε πως ο Invest Cyprus πρωτοστάτησε στη δημιουργία του CIFA και διαχρονικά συμμετείχε σε πολυάριθμα φόρουμ στο εξωτερικό, διοργανώνοντας κοινές αποστολές με τα μέλη του CIFA.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ του John Sergides, CEO της MUFG Investor Services με τον Ανδρέα Γιασεμίδη. Ο κ. Sergides εξέφρασε την πρόθεση του διεθνούς κολοσσού, ο οποίος πρόσφατα δημιούργησε γραφεία στην Κύπρο, να εργοδοτήσει μεσοπρόθεσμα σημαντικό αριθμό υπαλλήλων στη χώρα μας. Αναφέρθηκε ακόμα και στις διαδικασίες που ακολούθησαν για την εγκαθίδρυση στην Κύπρο, τονίζοντας τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα της χώρας και των στελεχών που συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Τον συντονισμό της Συνέλευσης είχε η Μαρία Παναγιώτου, Γραμματέας του ΔΣ του Συνδέσμου.

 

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share