Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Δύσκολες οι κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών γράφουν, στη Βαλτική η Τρας

Δύσκολες οι κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών γράφουν, στη Βαλτική η Τρας

0
Δύσκολες οι κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών γράφουν, στη Βαλτική η Τρας

Ρώσοι ολιγάρχες με περιουσία στη Βρετανία και καταγγελλόμενες διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο δε θα σταθεί δυνατό να υποστούν κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση για πολλούς μήνες.

Η εφημερίδα Times επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες που αναφέρουν πως το Foreign Office και η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος δεν έχουν καταφέρει να στοιχειοθετήσουν «εύλογη βάση» κατηγοριών κατά των ολιγαρχών, καθώς δεν έχουν επαρκείς αποδείξεις για την οικονομική τους σχέση με την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, η βρετανική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να βρει επαρκείς απτές αποδείξεις σχέσης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς με το Κρεμλίνο το 2018, αλλά είχε αποτύχει.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει προειδοποιηθεί από νομικούς πως αν επιχειρούσε επιβολή κυρώσεων χωρίς επαρκή επαρκή βάση θα αντιμετώπιζε αγωγές για εκατομμύρια λίρες.

Πηγή των Times αναφέρει μάλιστα πως η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είναι «εκνευρισμένη» διότι «θέλει να κατονομάσει τον Αμπράμοβιτς και άλλους αλλά της έχουν πει ότι δεν μπορεί να το κάνει».

Εν τω μεταξύ η κ. Τρας συμμετείχε το πρωί σε συνάντηση με τους ομολόγους της από τις τρεις χώρες της Βαλτικής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι οι σύμμαχοι «πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο Πούτιν θα αποτύχει σε αυτό το φρικτό εγχείρημα».

Σημείωσε τη στήριξη του Λονδίνου για τις βαλτικές χώρες που ζουν «στη σκιά της ρωσικής επιθετικότητας», αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην παρουσία 200 Βρετανών στρατιωτών στη Λιθουανία.

Προανήγγειλε δε ότι σε επαφές της με ομολόγους της από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το G7 θα παροτρύνει σε ενδυνάμωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης Λιθουανός Υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις είπε ότι η ΕΕ πρέπει να αποσυνδέσει όλες τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT και «να τολμήσει να αρνηθεί τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία».

Πηγή:ΚΥΠΕ