Home Featured Δύσκολη η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, είπε ο Πεσκόφ

Δύσκολη η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, είπε ο Πεσκόφ

0
Δύσκολη η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, είπε ο Πεσκόφ

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «πολύ δύσκολη», όμως ορισμένοι στόχοι έχουν επιτευχθεί, δήλωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Ο Πεσκόφ είπε στο ρωσικό πρακτορείο ότι η Μόσχα ενεργεί με αργό ρυθμό στην Ουκρανία επειδή «είναι μια στρατιωτική επιχείρηση, όχι πόλεμος».

Υποστήριξε όμως ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη στρατιωτική μηχανή της Ουκρανίας και «αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί».

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε εκ νέου χθες Τετάρτη ότι θα ανακαταληφθεί κάθε τμήμα της χώρας του που έχουν κυριεύσει οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, καθώς στο ανατολικό μέτωπο τα στρατεύματά του φέρονται να σημείωσαν εδαφικά κέρδη στην Μπαχμούτ, όπου οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται από το καλοκαίρι του 2022.

«Δεν θα αφήσουμε ούτε εκατοστό της πατρίδας μας στον εχθρό, η τυραννία δεν θα διαφεντεύει πουθενά», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο βραδινό του διάγγελμα. «Πρέπει να ξαναφέρουμε την ελευθερία, την ασφάλεια και την Ευρώπη σε όλη την ουκρανική γη», σημείωσε.

Μερικές ώρες νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωναν πως απώθησαν μονάδες της Ρωσίας ως και 2 χιλιόμετρα σε τομείς του μετώπου κοντά στην Μπαχμούτ, πόλη 70.000 κατοίκων προπολεμικά που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

«Διεξάγουμε αποτελεσματικές αντεπιθέσεις εκεί», διαβεβαίωσε ο Ολεξάντρ Σίρσκι, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού ξηράς, μέσω Telegram.

Εξήγησε ότι μονάδες της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ στην Μπαχμούτ αντικαταστάθηκαν σε κάποιους τομείς από μονάδες του τακτικού στρατού. Αυτές οι μονάδες, που είναι λιγότερο καλά εκπαιδευμένες, ηττήθηκαν, πρόσθεσε και συμπλήρωσε «η μάχη για την Μπαχμούτ συνεχίζεται».

Ο Αντρίι Μπιλέτσκι, ο ιδρυτής του τάγματος Αζόφ, ανέφερε μέσω Telegram πως η περιοχή που ανακαταλήφθηκε εκκαθαρίστηκε εντελώς από τις ρωσικές δυνάμεις, ότι τουλάχιστον δύο ρωσικές «ταξιαρχίες» ηττήθηκαν και ότι πάρθηκαν αιχμάλωτοι.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε διένεξη με ανώτατους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, εξέφρασε την ανησυχία του πως οι άνδρες του θα περικυκλωθούν στις εχθροπραξίες γύρω από την Μπαχμούτ, διαμαρτυρόμενος ξανά πως τα πυρομαχικά που του υποσχέθηκαν επιτελείς δεν έχουν φθάσει.

«Με δεδομένη την έλλειψη πυρομαχικών, η ‘κρεατομηχανή’ απειλεί τώρα να γυρίσει προς την αντίθετη κατεύθυνση», προειδοποίησε ο κ. Πριγκόζιν μέσω Telegram χθες.

Λόγω του υψηλού αριθμού απωλειών της, συνέχισε, η Βάγκνερ χρειάστηκε υποστήριξη στα πλάγια από μονάδες του τακτικού στρατού — αυτές ακριβώς φέρονται να απωθήθηκαν ως και 2 χιλιόμετρα, κατά την ουκρανική πλευρά.

«Υπάρχει τώρα σοβαρός κίνδυνος περικύκλωσης (μονάδων) της Βάγκνερ λόγω της κατάρρευσης των άκρων του σχηματισμού», επέμεινε ο κ. Πριγκόζιν.

Εξάλλου, η Τσεχία θα μπορούσε να παραχωρήσει στην Ουκρανία κάποια από τα αεροσκάφη L-159 της Πολεμικής Αεροπορίας της για να βοηθήσει το Κίεβο στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας, ο Πετρ Πάβελ.

Η Πράγα συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές του Κιέβου αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022: έχει δωρίσει στρατιωτικό υλικό -από ελαφριά όπλα και πυρομαχικά ως αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης- αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το L-159 είναι τσεχικής κατασκευής ελαφρύ υποηχητικό αεροσκάφος, σχεδιασμένο για αποστολές εκ του σύνεγγυς υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων, αναγνώρισης και -υπό προϋποθέσεις- ακόμη και για αερομαχίες.

«Αξίζει να εξετάσουμε το εάν και κατά πόσον θα μπορούσαμε να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με [κάποια από] τα αεροσκάφη L-159 που διαθέτουμε», είπε ο κ. Πάβελ, στρατηγός ε.α., κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τσεχικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Καθώς είναι ικανά να διαδραματίσουν ρόλο αεροσκαφών εκ του σύνεγγυς υποστήριξης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ την Ουκρανία στην αντεπίθεσή [της]», πρόσθεσε.

Η απόφαση εναπόκειται στην Κυβέρνηση.

Η Ουκρανία βρίσκεται στη διαδικασία παραλαβής δυο συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Kub από την Τσεχία, πρόσθεσε ο πρόεδρος Πάβελ στην ίδια συνέντευξη.

Το Κίεβο, που λέει ότι οι δυνάμεις του περιμένουν να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες προτού εξαπολύσουν την αντεπίθεση, αξιώνει από συμμάχους του στη Δύση να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να τού διαθέσουν σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα και επανέλαβε προ ημερών πως μελετάται η δωρεά μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, όμως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη. Για αυτήν θα απαιτείτο έγκριση των ΗΠΑ, της χώρας όπου κατασκευάζονται.

Σλοβακία και Πολωνία έστειλαν τον Μάρτιο μερικές δεκάδες μαχητικά σοβιετικού σχεδιασμού MiG-29 που διέθεταν, ωστόσο δεν είναι όλα επιχειρησιακά.

Πηγή:ΚΥΠΕ