X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔυτικές πιέσεις στην Κίνα να περιορίσει πρόσβαση Ρωσίας στα αποθέματά της σε...

Δυτικές πιέσεις στην Κίνα να περιορίσει πρόσβαση Ρωσίας στα αποθέματά της σε γιουάν, λέει ο Σιλουάνοφ

Δυτικές πιέσεις ασκούνται στην Κίνα για να περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία, αλλά και την πρόσβαση της Μόσχας στα συναλλαγματικά της αποθέματα σε γιουάν, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στην εκπομπή «Μόσχα.

Στόχος των πιέσεων στην Κίνα είναι «να περιοριστεί η πρόσβαση σ’ εκείνα τα αποθέματα, τα οποία έχουμε σε γιουάν, αλλά νομίζω ότι οι εταιρικές μας σχέσεις με την Κίνα θα επιτρέψουν παρ’ όλ’ αυτά να διατηρήσουμε εκείνη τη συνεργασία, που πετύχαμε, και όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά και να την πολλαπλασιάσουμε υπό τις συνθήκες, που οι δυτικές αγορές κλείνουν», είπε ο Α.Σιλουάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι περίπου τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων.

«Είναι περίπου τα μισά αυτών των αποθεμάτων, που διαθέταμε.

Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων είναι περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, περίπου τα 300 δισεκατομμύρια των αποθεμάτων τώρα βρίσκονται σε κατάσταση, στην οποία δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ρώσος Υπουργός, σημειώνοντας ότι μέρος των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα είναι στο κινεζικό νόμισμα γιουάν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ακριβές μέγεθός του.

Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι «έχουν παρουσιαστεί προβλήματα εκτέλεσης υποχρεώσεών μας, μεταξύ άλλων και πληρωμές έναντι χρέους», γι’ αυτό και «τα χρέη, τα οποία πρέπει να πληρώσουμε σε χώρες, οι οποίες αντιμετώπισαν μη φιλικά τη Ρωσική Ομοσπονδία και επέβαλαν τέτοιους περιορισμούς στη χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ειδικά αυτές τις χώρες θα πληρώνουμε τα χρέη στο ισοδύναμό τους σε ρούβλια».

Κατά τον Α.Σιλουάνοφ «πόροι στον προϋπολογισμό υπάρχουν αρκετοί, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στο χρηματιστικό σύστημα», ενώ η ρωσική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι κρίνεται απαραίτητο για να ενισχύσει τις ρωσικές τράπεζες, που πλήττονται από τις κυρώσεις.

Νωρίτερα η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Ιρίνα Οκλάντνικοβα, είχε δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, ότι τα δεσμευμένα σε δυτικές τράπεζες αποθεματικά «θα καταστούν προσβάσιμα στην Κεντρική Τράπεζα μετά από συνομιλίες” και ότι μεγάλες συνέπειες για τον ρωσικό προϋπολογισμό δεν θα υπάρξουν.

Ειδικά στις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από το πώς αναπτύσσεται και στην παρούσα φάση ο διάλογος και η πρακτική συνεργασία με την Κίνα. Είναι ο πλησιέστερος γείτονας, φίλος, στρατηγικός εταίρος, αξιόπιστος εταίρος».

Ο Σ.Ριαμπκόφ υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να αναφερθεί πώς θα υλοποιηθεί στο εξής η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα. «Δεν χρειάζεται μάλλον να δώσουμε πρόσθετα πυρομαχικά στους εχθρούς, ώστε να τα στρέψουν εναντίον μας», είπε και τόνισε ότι «εργαζόμαστε αποφασιστικά, συνειδητοποιώντας πλήρως το μέγεθος εκείνης της πρόκλησης, η οποία στέκει ενώπιόν μας και δημιουργήθηκε από τους εχθρούς της Ρωσίας στη Δύση και εκείνες τις δυνατότητες, που διαθέτουμε. Πρόκειται αναμφίβολα για μοναδικούς, ιδιαίτερους πόρους, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στη ρωσο-κινεζική στρατηγική εταιρική σχέση τα τελευταία χρόνια υπό την καθοδήγηση των ηγετών μας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share