X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣ«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές,...

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, καταγγέλλει ο Ζελένσκι

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να σταματήσει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ζωτικής σημασίας ενεργειακών υποδομών, εξαιτίας των οποίων πολλές ουκρανικές πόλεις βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι εν μέσω ψύχους.

Ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, κάτι πάντως απίθανο να συμβεί με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του με δικαίωμα βέτο.

Ένα «κράτος-τρομοκράτης» δεν μπορεί να συμμετέχει σε ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος προσκάλεσε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Ουκρανία για να διαπιστώσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε ενεργειακές υποδομές εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων.

Αφού κατηγόρησε τη Μόσχα για εργαλειοποίηση της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι «ο ΟΗΕ μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, προκειμένου να μην είναι όμηρος ενός διεθνούς τρομοκράτη – της Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως εξαιτίας των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της χώρας του υποφέρουν, όχι μόνο οι Ουκρανοί, αλλά και οι κάτοικοι γειτονικών χωρών. Όταν ο υδράργυρος υποχωρεί κάτω από το μηδέν και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό, αυτό ισοδυναμεί με «όπλο μαζικής καταστροφής, προφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Διαμαρτυρία του πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την εμφάνιση του ουκρανού προέδρου μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία, όπως είπε, ήταν αντίθετη με τους κανονισμούς. Παράλληλα, απέρριψε «τις απερίσκεπτες απειλές και τα τελεσίγραφα» από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Ο Νεμπένζια υποστήριξε ότι καταστροφές σε υποδομές της Ουκρανίας προκλήθηκαν από πυραύλους της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share