X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕιδική συνεδρίαση ΣΑ των ΗΕ για "διώξεις στην Ορθοδοξία στην Ουκρανία"

Ειδική συνεδρίαση ΣΑ των ΗΕ για “διώξεις στην Ορθοδοξία στην Ουκρανία”

Ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «διώξεις στην Ορθοδοξία στην Ουκρανία, που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κιέβου» προκάλεσε η Μόσχα, σύμφωνα με σχόλιο της  εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Αντώνιος, ο οποίος εκπροσώπησε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, «περιέγραψε λεπτομερώς τη στοχευμένη καταπιεστική πολιτική του Κιέβου ως προς την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (ΟΟΕ), η οποία αποτελεί το πολυπληθέστερο δόγμα της γειτονικής χώρας και συνενώνει εκατομμύρια πιστών Ουκρανών», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως απόδειξη παρουσιάστηκαν περιστατικά μαζικών ερευνών της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας σε μονές και κοινότητες της ΟΟΕ, βίαιων αρπαγών ναών με τη μορφή “εθελούσιων μεταπηδήσεων” σε άλλο δόγμα, άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον κληρικών με επινοημένες κατηγορίες, καθώς και η εχθρική συκοφαντική καμπάνια εναντίον της Εκκλησίας στα ουκρανικά ΜΜΕ», υποστηρίζει το Ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ Βασίλι Νιμπένζια υπογράμμισε ότι η επιβολή στην Ουκρανία «νομικών κανόνων που εισάγουν διακρίσεις εναντίον των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το Σύνταγμα της Ουκρανίας, αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Υποστήριξε ότι «αυτή η κρατική πολιτική του Κιέβου έχει επικίνδυνες συνέπειες και μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη ενδοδογματική σύγκρουση στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης».

«Η συζήτηση επέτρεψε να επιβεβαιωθεί το αυτονόητο: ότι η ομαλοποίηση της κατάστασης στο κοινωνικό-πολιτικό και θρησκευτικό πεδίο στην Ουκρανία αποτελεί σημαντικό συστατικό προς την οδό της επίτευξης σταθερής ειρήνης, τη στιγμή, που τα προκλητικά βήματα των Αρχών του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των διώξεων συμπολιτών τους με θρησκευτικό κριτήριο, μόνο εμβαθύνει την παρατεταμένη κρίση και απομακρύνει την προοπτική της ειρηνικής διευθέτησης στη χώρα», καταλήγει το σχόλιο της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στην «έξαρση του εκκλησιαστικού πολέμου» στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι «στην Ουκρανία υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι κατανοούν τι συμβαίνει και κάνουν ορθή εκτίμηση, ειδικά μετά από ό,τι άρχισαν οι σημερινοί κυβερνήτες να πράττουν και με τον άμαχο πληθυσμό… και με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Όλα αυτά δεν θα μείνουν ατιμώρητα, δεν έχω ουδεμία αμφιβολία».

«Η δήλωση Πούτιν για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έρχεται σε αντίθεση με τη μέγιστη αποστασιοποίηση από τη Μόσχα, την οποία ακολουθεί αυτή η Εκκλησία από την αρχή της ρωσικής εισβολής», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ρωσική υπηρεσία του BBC.

Σημειώνει ότι «μέχρι τον πόλεμο με τη Ρωσία ήταν γνωστή ως Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), ωστόσο τον Μάιο συγκάλεσε Σύνοδο, η οποία ανακοίνωσε την ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο Μόσχας. Ωστόσο η συζήτηση εάν όντως η ΟυΟΕ κατέστη όντως ανεξάρτητη από τη Μόσχα συνεχίζεται έως σήμερα, καθώς πολλοί επίσκοποι και ιερείς της δεν υποστηρίζουν την απομάκρυνση της ΟυΟΕ από τη Μόσχα».

Τον Δεκέμβριο του 2022 η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε κυρώσεις εναντίον σειράς επισκόπων της ΟυΟΕ, η οποία αποσχημάτισε ορισμένους «φιλορώσους» ιερωμένους της, ενώ νωρίτερα φέτος με διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφαιρέθηκε η ουκρανική υπηκοότητα από 13 ιερωμένους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έπειτα από σχετική εισήγηση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και πολυάριθμες έρευνές της στην ιστορική μονή των Σπηλαίων του Κιέβου και άλλα μοναστήρια και ναούς.

Οι διωκόμενοι διαμαρτύρονται ότι η αφαίρεση της ιθαγένειας απαγορεύεται από το ουκρανικό Σύνταγμα, ενώ στην ιστορικότερη μονή για τη ρωσική Ορθοδοξία άρχισαν να λειτουργούν ιερωμένοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία ιδρύθηκε το 2018 έπειτα από τη χορήγηση του αυτοκέφαλου και αναγνωρίζεται ως κανονική μόνο από τέσσερις κατά τόπους Εκκλησίες (Οικουμενικό Πατριαρχείο και Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Εκκλησίες Ελλάδος και Κύπρου), ενώ θεωρείται μη κανονική από τη Ρωσική, την Ουκρανική, τη Σερβική και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που έχουν εκφράσει διαφόρων μορφών ενστάσεις και διαφωνίες.

Με ανακοίνωσή της η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση και τη ρωσική Εκκλησία να μην μιλούν εκ μέρους της και την ουκρανική κυβέρνηση να ακολουθήσει ισορροπημένη πολιτική, «ώστε να μη δίνει αφορμή να χρησιμοποιείται η θρησκευτική πολιτική του κράτους για ξένα συμφέροντα».

Εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας σχολίασαν ότι οι ανακοινώσεις αποστασιοποίησης της Ουκρανικής Εκκλησίας “είναι προϊόν πιέσεων και απειλών” από τις ουκρανικές Αρχές.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share