Home Featured Εκατοντάδες μετασεισμοί έπληξαν τις βόρειες Φιλιππίνες

Εκατοντάδες μετασεισμοί έπληξαν τις βόρειες Φιλιππίνες

0
Εκατοντάδες μετασεισμοί έπληξαν τις βόρειες Φιλιππίνες

Ανήσυχοι κάτοικοι κοιμήθηκαν έξω μετά από εκατοντάδες μετασεισμούς που έπληξαν τις σεισμόπληκτες βόρειες Φιλιππίνες, δήλωσαν ντόπιοι την Πέμπτη, καθώς ο Πρόεδρος, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, επιθεώρησε τις ζημιές στην περιοχή.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν όταν σεισμός 7,0 Ρίχτερ έπληξε την αραιοκατοικημένη επαρχία Άμπρα το πρωί της Τετάρτης, δήλωσαν οι αρχές.

Ο ισχυρός σεισμός ταρακούνησε όλη την ορεινή περιοχή, γκρεμίζοντας κτήρια, προκάλεσε κατολισθήσεις και τίναξε πολυώροφους πύργους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στην πρωτεύουσα Μανίλα.

«Μετασεισμοί συμβαίνουν σχεδόν κάθε 20 λεπτά, 15 λεπτά από χθες», δήλωσε ο Ρέτζι Τολεντίνο, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Μπανγκέντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Άμπρα.

Σε ορισμένες οικογένειες παραχωρήθηκαν σκηνές για να μείνουν.

Ο Μάρκος Τζούνιορ προέτρεψε τους ανθρώπους να περιμένουν να επιθεωρηθούν τα σπίτια τους προτού επιστρέψουν.

Εκατοντάδες κτήρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, δρόμοι μπλοκαρίστηκαν από κατολισθήσεις και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στις πληγείσες περιοχές.

Όμως στην Άμπρα, η οποία αισθάνθηκε την πλήρη ισχύ του σεισμού, οι συνολικές ζημιές ήταν «ελάχιστες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας, συνταγματάρχης Μάλι Κούλα.

«Δεν έχουμε πολλούς ανθρώπους σε χώρους εκκένωσης, αν και πολλοί άνθρωποι μένουν στους δρόμους λόγω των μετασεισμών», είπε ο Κούλα.

Ο Μάρκος Τζούνιορ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, έφτασε στην Μπανγκέντ την Πέμπτη για να επιθεωρήσει τις ζημιές και να συζητήσει την προσπάθεια αντίδρασης με κυβερνητικούς, στρατιωτικούς και αξιωματούχους για καταστροφές.

Περισσότεροι από 800 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί από το χτύπημα του σεισμού, συμπεριλαμβανομένων 24 που ήταν αρκετά ισχυροί για να γίνουν αισθητοί, ανέφερε η τοπική σεισμολογική υπηρεσία.

Οι μετασεισμοί αναμένονταν να συνεχιστούν για «αρκετές εβδομάδες», είπε ο Ρενάτο Σόλιντουμ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, σε μια ενημέρωση υπό την προεδρία του Μάρκος Τζούνιορ.

Θα ήταν «πολλοί» τις πρώτες τρεις ημέρες, «ελπίζουμε ότι θα μειωθούν μετά», είπε.

Οι Φιλιππίνες συγκλονίζονται τακτικά από σεισμούς λόγω της θέσης τους στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, ένα τόξο έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εκτείνεται από την Ιαπωνία έως τη Νοτιοανατολική Ασία και σε όλη τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Ο σεισμός της Τετάρτης ήταν ένας από τους ισχυρότερους που καταγράφηκαν στις Φιλιππίνες τα τελευταία χρόνια και έγινε αισθητός σε περιοχές του νησιού Λουζόν, του πιο πυκνοκατοικημένου στο αρχιπέλαγος.

Τον Οκτώβριο του 2013, ένας σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε το νησί Μποχόλ στις κεντρικές Φιλιππίνες, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους και προκαλώντας κατολισθήσεις.

Παλιές εκκλησίες στη γενέτειρα του Καθολικισμού στις Φιλιππίνες υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σχεδόν 400.000 εκτοπίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Ο ισχυρός σεισμός άλλαξε το τοπίο του νησιού και ένα «ρήγμα εδάφους» ώθησε ένα τμήμα της γης κατά περίπου τρία μέτρα, δημιουργώντας έναν τοίχο από βράχο πάνω από το επίκεντρο.

Το 1990, ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ στις βόρειες Φιλιππίνες δημιούργησε ένα ρήγμα εδάφους που εκτείνεται πάνω από εκατό χιλιόμετρα.

Οι θάνατοι υπολογίστηκαν σε περισσότερους από 1.200, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν κτήρια στη Μανίλα.

Πηγή:ΚΥΠΕ