X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈκκληση Προέδρου ΕΔΥ για ψήφιση της μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας κατά τη συνεδρία...

Έκκληση Προέδρου ΕΔΥ για ψήφιση της μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας κατά τη συνεδρία Επιτροπής Θεσμών

Την Έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2020 και τις μελλοντικές προκλήσεις, παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο Πρόεδρός της Γιώργος Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε έκκληση στη Βουλή να ψηφίσει το συντομότερο τους νόμους για τη μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.

Σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η Βουλή απέρριψε τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας το 2016. Η Κυβέρνηση αφού ενσωμάτωσε αλλαγές κατέθεσε εκ νέου τη νομοθεσία, η οποία συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών από το 2020.

Περαιτέρω ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στους δύο στόχους που θέτει η ΕΔΥ. Αυτοί είναι, η ανάγκη για επίσπευση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλο το φάσμα της κρατικής μηχανής και η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία όπως είπε, δεν τελειώνει με τη ψήφιση της νομοθεσίας από τη Βουλή. Υπάρχουν και άλλοι τομείς, πρόσθεσε, όπως οι διαδικασίες που ακολουθούνται, το θεσμικό πλαίσιο κ.α.

Παράλληλα αναλύοντας την έκθεση για το 2020, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΔΥ στη διαδικασία διορισμών όπως το φαινόμενο πολλοί από τους επιτυχόντες στις εξετάσεις να διεκδικούν πολλές θέσεις και να μετακινούνται μεταξύ υπηρεσιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκεκριμενοποίησης και ποσοτικοποίησης των κριτηρίων για προαγωγές, που θα επιτευχθεί μέσα από τη μεταρρύθμιση, ώστε να μειωθούν οι προσφυγές που γίνονται.

Η ΕΔΥ, σημείωσε, επιθυμεί να μπουν πλαίσια για να ξέρει ο καθένας ποιες είναι οι δυνατότητές του και να λειτουργεί το σύστημα των προαγωγών ορθότερα. Είπε επίσης ότι το 2020 ακυρώθηκε η προαγωγή 49 ατόμων, ενώ από αυτά επαναδιορίστηκαν τα 37.

Ανέφερε ακόμα ότι παρόλο που το ποσοστό θέσεων στη δημόσια υπηρεσία με προαπαιτούμενο πτυχίο είναι το 30%, σήμερα 65% του προσωπικού έχουν πανεπιστημιακό ή και μεταπτυχιακό δίπλωμα, αφού υπηρετεί σε πολλές θέσεις προσωπικό με πανεπιστημιακά προσόντα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μεθοδολογία προσλήψεων και αξιολογήσεων, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ ανέφερε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βάζουν πρώτη την κατηγορία της αντικειμενικότητας σε προσλήψεις και προαγωγές παρά τα κριτήρια πραγματικής αξίας. Σε κάποιες χώρες του Βορρά, ανέφερε, έχει εξουσία αυτός που αποφασίζει να λέει ποιος ξεχωρίζει και όχι το σύστημα. Αυτό όμως, πρόσθεσε, θέλει και αλλαγή κουλτούρας.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ΕΔΥ έχει κάνει επαφές με την ευρωπαϊκή υπηρεσία προσλήψεων EPSO και έχει ενσωματώσει στοιχεία από τη συγκεκριμένη υπηρεσία
ς στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share