X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕγκρίθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ μετά από 10 χρόνια η οδηγία για...

Εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ μετά από 10 χρόνια η οδηγία για την εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών

Την νομοθεσία για την διασφάλιση της εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών υπερψήφισε την Τρίτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δέκα χρόνια μετά την υποβολή των πρώτων προτάσεων.

Στόχος της οδηγίας για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να καθιερωθούν διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης στις εταιρείες, έτσι ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών να καλύπτονται από το υποεκπροσωπούμενο φύλο έως τα τέλη Ιουνίου του 2026.

Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα στην ΕΕ, και τα κράτη μέλη θα έχουν δύο χρόνια για να την εφαρμόσουν.

Το 2021 μόνο το 30,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ είναι γυναίκες. Το ποσοστό αυτό διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, καθώς κυμαίνεται από 45,3% στη Γαλλία έως 8,5% στην Κύπρο. Παρά την αύξηση που σημειώνεται στην εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, το 2022 λιγότερο από το 10% των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στις χώρες της ΕΕ έχουν γυναίκα πρόεδρο ή διευθύνουσα σύμβουλο.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα ατομικά προσόντα θα πρέπει να παραμείνουν το βασικό κριτήριο επιλογής, και οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι διαφανείς. Οι εισηγμένες εταιρίες θα πρέπει κάθε χρόνο να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για την εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά τους συμβούλια και για τα μέτρα που προτίθενται να αναλάβουν αν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της κάθε εταιρίας.

Από τους κανόνες εξαιρούνται μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν εγκριθεί, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρίες που δεν συμμορφώνονται και δεν εφαρμόζουν ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, ενώ και οι δικαστικές αρχές θα μπορούν να ακυρώνουν τη σύσταση ενός διοικητικού συμβουλίου αν η σύνθεσή του παραβιάζει τις αρχές της οδηγίας.

Η πρόταση της Κομισιόν κατατέθηκε πρώτη φορά το 2012. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση του 2013, και το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής κατέληξε στη δική του εννέα χρόνια μετά, το 2022. Κοινοβούλιο και Συμβούλιο ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση και συμφώνησαν στο τελικό κείμενο της οδηγίας τον Ιούνιο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share