X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕκτελέστηκε άνδρας στις ΗΠΑ που είχε καταδικαστεί για το φόνο δύο δεσμοφυλάκων

Εκτελέστηκε άνδρας στις ΗΠΑ που είχε καταδικαστεί για το φόνο δύο δεσμοφυλάκων

Ένας άνδρας εκτελέστηκε χθες Τρίτη στο Μιζούρι των ΗΠΑ, 23 χρόνια αφού σκότωσε δύο δεσμοφύλακες στην προσπάθειά του να βοηθήσει πρώην συγκρατούμενό του να δραπετεύσει από την φυλακή.

Στον Μάικλ Τίσιους, 42 ετών, χορηγήθηκε φονική ένεση και κηρύχθηκε νεκρός στις 18:10 (τοπική ώρα χθες το απόγευμα, 02:10 σήμερα τα ξημερώματα ώρα Κύπρου) στο σωφρονιστικό κατάστημα Μπον Τερ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αρχές.

Όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα, ο Τίσιους, συνοδευόμενος από την Τρέισι Μπέρλινγκτον φίλη του πρώην συγκρατούμενού του Ρόι Βανς, πήγε στις 22 Ιουνίου 2000 στη φυλακή της κομητείας Ράντολφ, όπου είχε εκτίσει και ο ίδιος ποινή για κλοπή, ισχυριζόμενος ότι θέλει να δώσει τσιγάρα στον φίλο του.

Έπειτα από συνομιλία αρκετών λεπτών με τους δεσμοφύλακες, ο Τίσιους έβγαλε ένα πιστόλι και τους πυροβόλησε. Στη συνέχεια προσπάθησε να ανοίξει το κελί του Βανς, χωρίς να καταφέρει, και τελικά διέφυγε μαζί με τη Μπέρλινγκτον. Το αυτοκίνητό τους έπαθε βλάβη λίγο πιο μακριά και οι δύο συνελήφθησαν την επομένη.

Ο Τίσιους καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών έπειτα από μία πρώτη δίκη, η οποία ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών. Η ποινή επιβεβαιώθηκε έπειτα από δεύτερη δίκη το 2010.

Έκτοτε οι δικηγόροι του Τίσιους προσπαθούσαν μάταια να ακυρωθεί η θανατική ποινή, υπογραμμίζοντας το νεαρό της ηλικίας του την εποχή της τέλεσης του εγκλήματος και το γεγονός ότι υπέφερε επί χρόνια από ψυχολογικά και νοητικά προβλήματα.

Σύμφωνα με αυτούς, ο Τίσιους υπέφερε από τραύματα λόγω της αμέλειας και των κακοποιήσεων που υπέστη ως παιδί, γεγονός που επιδείνωσε τα νοητικά του προβλήματα και τον κατέστησε ευάλωτο στη χειραγώγηση από άλλους, περιλαμβανομένου του πρώην συγκρατούμενού του.

Στην τελευταία του δήλωση ο Τίσιους είχε επισημάνει ότι προσπάθησε να γίνει καλύτερος και εξέφρασε τη μεταμέλειά του. «Λυπάμαι», τόνισε. «Και όχι επειδή βρίσκομαι στο τέλος (της ζωής μου). Λυπάμαι πραγματικά».

Εξάλλου έξι από τους 12 ενόρκους που είχαν ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της καταδίκης του σε θάνατο το 2010, δήλωσαν επισήμως ότι πλέον τάσσονται υπέρ της μετατροπής της ποινής του Τίσιους σε ισόβια κάθειρξη.

Όμως ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μιζούρι, ο Μάικ Πάρσον, αρνήθηκε τη Δευτέρα να δείξει επιείκεια, εκτιμώντας ότι ο Τίσιους είχε μία δίκαιη δίκη.

Ο Τίσιους είναι ο 12ος καταδικασμένος σε θάνατο που εκτελείται στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους. Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο σε τέσσερις πολιτείες: το Τέξας, την Οκλαχόμα, το Μιζούρι και τη Φλόριντα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share