X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕκθέτουμε τη χώρα, λέει για τις εκποιήσεις ο CEO της Τράπεζας Κύπρου

Εκθέτουμε τη χώρα, λέει για τις εκποιήσεις ο CEO της Τράπεζας Κύπρου

Την αντίθεσή του με τη νέα αναστολή των εκποιήσεων που αποφάσισε η Βουλή, εξέφρασε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, ΠΑνίκος Νικολάου, σημειώνοντας παράλληλα πως η νέα αναστολή είναι οριζόντια και «εκθέτει τη χώρα».

Υπενθυμίζεται πως η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε την επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023, για δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία μέχρι €350.000, δάνεια που σχετίζονται με επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών €750.000 και αγροτεμάχια αξίας μέχρι €100.000

«Είναι τραγικό για τη χώρα, εκθέτουμε τη χώρα χωρίς να βοηθούμε του δανειολήπτες», είπε ο κ. Νικολάου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το ενιάμηνο του 2022.

«Έχουμε παγοποιήσει τις εκποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες. Είναι νομοθεσίες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Εκθέτουμε τη χώρα μας, την αξιοπιστία μας και την εκθέτουμε χωρίς λόγο», είπε.

Σημειώνοντας ότι η αναστολή των εκποιήσεων, όπως αποφασίστηκε, είναι οριζόντια, ο κ. Νικολάου διερωτήθηκε με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία. «Αυτούς που δεν πληρώνουν, δεν τους βρίσκουμε, θα μας φέρουν και ισολογισμούς; είναι αστεία αυτά τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση αθετήσεων λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων, ο κ. Νικολάου είπε πως με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2023, δεν αναμένονται «σημαντικές αθετήσεις».

Σημείωσε ωστόσο ότι η τράπεζα επιθυμεί να είναι συντηρητική και δεν κάνει αντιστροφή προβλέψεων, επισημαίνοντας ότι το κόστος του ρίσκου από 44 μονάδες βάσης, που ήταν το εννιάμηνο, αναμένεται να επικαιροποιηθεί μεταξύ 50 και 80 μονάδες βάσης το 2023.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη πως με βάση τα στοιχεία της τράπεζας μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022 το μέσο υπόλοιπο ιδιωτών δανειοληπτών στην τράπεζα ανέρχεται στις €80.000 με διάρκεια αποπληρωμής στα 15 χρόνια, ενώ το μέσο επιτόκιο βρισκόταν στο 2,08%. Όπως είπε αν το επιτόκιο αυξηθεί στο 4,08% η δόση των δανείων αυτών θα αυξηθεί στα €585 από €520 που ήταν στο τέλος Ιουνίου, ενώ ο μέσος μισθός στην Κύπρο είναι περίπου €2.000, ενώ κάθε 1% αύξηση επιτοκίου αντιστοιχεί σε €35 με €40 αύξηση της δόσης.

«Άρα (η αύξηση της δόσης) είναι 2% του μέσου μισθού», δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση», είπε, για να προσθέσει πως η τράπεζα θα παρακολουθεί το δανειακό της χαρτοφυλάκιο «θα είναι προσεκτικοί και θα προχωρήσουμε σε λύσεις εκεί που πρέπει».

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τον νέο δανεισμό του 2023, ο κ. Νικολάου είπε πως μπορεί να υπάρξει μικρή επιβράδυνση, αλλά εκτίμησε πως δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά από τα νούμερα του 2022.

Το σκέφτονται για εξόφληση των TLTROs

Σε ερώτηση αν σκέφτονται την πρόωρη εξόφληση των ποσών που η τράπεζα έχει αντλήσει από τη ΕΚΤ μέσω των στοχευμένων μακροχρόνιων πράξεων αναχρηματοδότησης, ο κ. Νικολάου είπε πως «το σκεφτόμαστε σοβαρά αλλά δεν έχουμε πάρει απόφαση».

«Η τράπεζα έχει €7 δις καταθέσεις στις Κεντρικές Τράπεζες, δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να τα κρατάμε αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τι θ κάνουμε», είπε.

Τέλος γα το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, ο κ. Νικολάου είπε πως η τράπεζα έχει παρατηρήσεις για το προσχέδιο του πλαισίου, προσθέτοντας ότι το σχέδιο χρήζει διευκρινίσεων και αλλαγών. Είπε ότι υποστηρίζει το σχέδιο, τονίζοντας οι κυπριακές αρχές πρέπει να κινηθούν.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share