X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕλαφρά βελτίωση του Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο λόγω Υπηρεσιών και Λιανικού Εμπορίου

Ελαφρά βελτίωση του Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο λόγω Υπηρεσιών και Λιανικού Εμπορίου

Τον Οκτώβριο 2022, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2022.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οριακή άνοδος του ΔΟΣ προήλθε από ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.

Η βελτίωση του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών ήταν αποτέλεσμα κυρίως της προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα κατέγραψε άνοδο λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης και προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Οι αρνητικότερες αξιολογήσεις ως προς τα υπό εξέλιξη έργα οδήγησαν στην υποχώρηση του κλίματος στον κατασκευαστικό τομέα. Στη μεταποίηση το κλίμα επιδεινώθηκε λόγω πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Η κάμψη του καταναλωτικού κλίματος τον Οκτώβριο ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων αξιολογήσεων της πρόσφατης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τη μελλοντική οικονομική κατάστασης της χώρας.

Η αποδυνάμωση των προθέσεων των καταναλωτών να προβούν σε μεγάλες αγορές επίσης συνέβαλε στην υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος.

Τον Οκτώβριο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας δεν κατέγραψε σημαντική μεταβολή σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Από τον Αύγουστο και μετά, ο Δείκτης κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022.

Η αβεβαιότητα στον τομέα των υπηρεσιών κυμάνθηκε γύρω στα επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημείωσε άνοδο.

Η αβεβαιότητα των καταναλωτών υποχώρησε ελαφρώς, αν και παραμένει σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share