Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Ελαφρά πτώση του ετήσιου πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 4,9%

Ελαφρά πτώση του ετήσιου πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 4,9%

0
Ελαφρά πτώση του ετήσιου πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 4,9%

Ελαφρά υποχώρηση παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας, παρά τις έντονες προσπάθειες για επιβράδυνση της οικονομίας και περιορισμό των αυξήσεων των τιμών.

Τα τελευταία στοιχεία σηματοδοτούν ότι παραμένουν οι πιέσεις στις τιμές, παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, παρουσιάζοντας την μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI), που αποτελεί ένα βασικό δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 4,9%, σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, παρουσιάζοντας μια ελαφρά αποκλιμάκωση από τον πληθωρισμό 5,0% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο λόγω υψηλότερου κόστους βενζίνης και ενοικίων, ενώ ο συνολικός πληθωρισμός παρέμεινε ισχυρός καθώς ανέκαμψαν οι τιμές μεταχειρισμένων οχημάτων, διασφαλίζοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για ακόμη λίγο διάστημα.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο δείκτης για τα τρόφιμα παραμένει 7,7% υψηλότερος, αν και αυτός για την ενέργεια υποχώρησε 5,1%, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.

«Ο δείκτης για στέγαση είχε την μεγαλύτερη συνεισφορά στην μηνιαία αύξηση όλων των ειδών, ακολουθούμενος από την αύξηση του δείκτη για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά και του δείκτη για τη βενζίνη», αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας.

«Με τη σημερινή έκθεση, ο ετήσιος πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά 45% από το περασμένο Καλοκαίρι», αναφέρει σε γραπτή δήλωση η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έχει πλέον μειωθεί για 10 συνεχόμενους μήνες σε μια περίοδο που η οικονομία και η αγορά εργασίας μας είναι ισχυρές, με το ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών», προσθέτει.

Σε μηνιαία βάση, ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,1% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου για πληθωρισμό 2% της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος μαζί με την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας καθιστούν απίθανο η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος, όπως αναμένεται επί του παρόντος από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αν και οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης ενίσχυσαν τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics Ian Shepherdson αναμένει ότι “αυτό θα αντιστραφεί από τον Μάιο”.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων αυξήθηκαν επίσης, αν και πρόσθεσε ότι και αυτό είναι “απίθανο να συνεχιστεί”.

Οι τιμές παραμένουν υψηλές σε σχέση με τα προ Covid επίπεδα και η ικανότητα των πολιτών να πληρώνουν, τώρα «περιορίζεται από πολύ υψηλότερα επιτόκια και αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού για τα δάνεια αυτοκινήτων», είπε ο Shepherdson.

Πηγή:ΚΥΠΕ