X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδα και Αίγυπτος δρουν πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες, είπε ο...

Ελλάδα και Αίγυπτος δρουν πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Τη σταθερή δέσμευση Ελλάδας και Αιγύπτου στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων, καθώς και τον στρατηγικό χαρακτήρα της μεταξύ τους σχέσης, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.

«Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι οι ενέργειές μας βασίζονται πάντα στους διεθνείς κανόνες», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας. «Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε ποτέ να παραβιάσουμε την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Σε αντίθεση με ό,τι κάνουν άλλοι στην περιοχή σε συνεχή βάση», συμπλήρωσε, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των υποδειγματικών διμερών δεσμών τους, στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μεσόγειο. Και λειτουργούν ως συνδετική γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της Ευρώπης και της Αφρικής», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον ενημέρωσε «για τη συνέχιση των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών». «Δυστυχώς, δεν υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο από την τελευταία μας συνάντηση», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση τη Λιβύη, καθώς και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο συμφωνίες που συνάφθηκαν σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου: η μία στον τομέα της Αεροναυτικής και Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης και η δεύτερη για την προσωρινή μετανάστευση 5.000 εποχικών εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.

Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, πριν από δύο χρόνια, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «πρότυπο για το πώς πρέπει να συνεργάζονται οι χώρες που επιθυμούν να συνυπάρχουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον». «Σεβόμενες τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share