X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδα και Ιαπωνία αναβαθμίζουν τις στρατηγικές τους σχέσεις, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελλάδα και Ιαπωνία αναβαθμίζουν τις στρατηγικές τους σχέσεις, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για σημαντική αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας έκανε λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα, μετά τη συνάντησή τους στο Τόκυο.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του οι δύο χώρες υπογράφουν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας, γεγονός που εγκαινιάζει τη στενή διμερή συνεργασία, σε μια σειρά τομέων από την πολιτική και την οικονομία, μέχρι το κλίμα, την ψηφιακή εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

«Η Ελλάδα και η Ιαπωνία αντιπροσωπεύουν δύο αρχαίους πολιτισμούς με πολύτιμη παγκόσμια πολιτιστική συνεισφορά. Είναι ταυτόχρονα δύο σύγχρονα κράτη, δύο ισχυρές δημοκρατίες, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και που συμφωνούν σε ιδιαίτερα σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρούμενος για την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Στρατηγικής Συνεργασίας.

«Αυτό το κείμενο που θα υπογράψουμε θα είναι η “πυξίδα” μας, ένας οδηγός για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ιάπωνα ομόλογό του βρέθηκαν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία και η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η εμπρηστική ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

«Θα κρατάμε πάντα το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Όμως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ανέφερε.

Όπως είπε, κατά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του εντοπίστηκαν μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, ενώ έγινε επισκόπηση και της μέχρι τώρα συνεργασίας σε μια σειρά τομέων.

Επίσης, εξήγησε ότι «καθώς το επόμενο έτος οι δύο χώρες μας θα γιορτάσουν τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων σκοπεύουμε να γιορτάσουμε Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού, με σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ιαπωνίας».

Στο ζήτημα των σχέσεων της Ιαπωνία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει «την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ιαπωνίας και του ΝΑΤΟ και της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

«Η Ελλάδα, όπως και η Ιαπωνία, αμφότερες οι χώρες είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές βασικών αρχών, όπως η αρχή της μη χρήσης βίας και το απαραβίαστο των συνόρων. Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo με τη χρήση βίας», ανέφερε.

«Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το Διεθνές Δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές», τόνισε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share