Home Featured Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα πειραματικού δερματικού επιθέματος για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στα φυστίκια

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα πειραματικού δερματικού επιθέματος για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στα φυστίκια

0
Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα πειραματικού δερματικού επιθέματος για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στα φυστίκια

Στην κλινική δοκιμή τελικής φάσης συμμετείχαν νήπια που είχαν διαγνωστεί με αλλεργία στα φυστίκια.

Η αλλεργία στα φυστίκια είναι μία από τις πιο κοινές και επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία για παιδιά κάτω των 4 ετών. Μερικά παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία, αλλά τα περισσότερα πρέπει να αποφεύγουν τα φυστίκιαγια όλη τους τη ζωή και να έχουν πάντα φάρμακα μαζί τους ώστε να αποφύγουν μια σοβαρή αντίδραση αν καταναλώσουν μερικά κατά λάθος.

Στις αρχές του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για την αλλεργία στα φυστίκια, το φάρμακο Palforzia, για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη αλλεργία. Το Palforzia της Aimmune Therapeutics δοκιμάζεται τώρα και σε νήπια.

Όπως αναφέρει το CNN, ένα νέο πειραματικό δερματικό επίθεμα έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε μια κλινική δοκιμή τελικής φάσης στην οποία συμμετείχαν νήπια με αλλεργία στα φυστίκια. Ερευνητές από τη γαλλική βιοφαρμακευτική εταιρεία DBV Technologies και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο διεξήγαγαν τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή δοκιμή του επιθέματος Viaskin Peanut σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών που είχαν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη αλλεργία.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 362 νήπια από οκτώ χώρες. Τα 244 έλαβαν τυχαία το επίθεμα Viaskin – το οποίο περιέχει 250 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού που ισοδυναμεί με περίπου το 1/1000 ενός φιστικιού – και τα υπόλοιπα 118 έλαβαν ένα επίθεμα placebo. Στη συνέχεια, τα παιδιά φόρεσαν τα επιθέματα καθημερινά για ένα χρόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μετά από 12 μήνες θεραπείας, τα δύο τρίτα των νηπίων που χρησιμοποίησαν το πραγματικό επίθεμα μπορούσαν να καταναλώνουν 3-4 φυστίκια με ασφάλεια. Τα παιδιά που ήταν πιο ευαίσθητα μπορούσαν να καταναλώσουν ένα μόνο φυστίκι, ενώ το ένα τρίτο των μικρών παιδιών που έλαβαν τα εικονικά επιθέματα πιθανώς ξεπεράσαν την αλλεργία.

Σχεδόν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν παρουσίασαν κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, κυρίως ερυθρότητα, κνησμός και πρήξιμο στο σημείο του επιθέματος. Σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν σε 21 παιδιά που χρησιμοποίησαν το επίθεμα Viaskin και σε τρία στην ομάδα του εικονικού.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, μια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία αναφέρθηκε στο 7,8% των ληπτών του Viaskin και στο 3,4% των παιδιών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Μόνο τέσσερις από τις αντιδράσεις θεωρήθηκε ότι σχετίζονταν με τη θεραπεία. Οκτώ συμμετέχοντες εγκατέλειψαν τη δοκιμή λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Πηγή: http://www.ertnews.gr