Home Featured Ελσίνκι και Στοκχόλμη εξετάζουν ένταξη στo NATO, λάθος λέει η Μόσχα, ενώ στα σύνορα με Ρωσία έφθασαν ουρκανικά στρατεύματα

Ελσίνκι και Στοκχόλμη εξετάζουν ένταξη στo NATO, λάθος λέει η Μόσχα, ενώ στα σύνορα με Ρωσία έφθασαν ουρκανικά στρατεύματα

0
Ελσίνκι και Στοκχόλμη εξετάζουν ένταξη στo NATO, λάθος λέει η Μόσχα, ενώ στα σύνορα με Ρωσία έφθασαν ουρκανικά στρατεύματα

Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν τη Δευτέρα τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ και στα δύο σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης.

Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε σήμερα το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την Κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την «ιστορική» υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μετά το αποφασιστικής σημασίας πράσινο φως από το κυβερνών κόμμα.

«Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία», υποστήριξε η Φινλανδή Πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανοίγοντας τις συζητήσεις.

«Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς», τόνισε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων -πάνω από 150- η ψηφοφορία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί σήμερα, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Από την πλευρά του, το σουηδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει από τις 10:30 (11:30 ώρα Κύπρου). Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της σοσιαλδημοκράτη Πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.

Η πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.

Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις λέει η Μόσχα

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έφθασαν στα σύνορα με τη Ρωσία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα στρατεύματα που υπερασπίζονται την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν προελάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει μέσω ανεξάρτητης πηγής την πληροφορία και δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες έχουν φθάσει στα ρωσικά σύνορα και σε ποιο σημείο.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα σημαίνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας μετά την πληροφορία που έχει προέλθει από δυτικές στρατιωτικές υπηρεσίες ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην περιφέρεια του Ντονμπάς είναι στάσιμη.

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι το 227ο τάγμα της 127ης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία σχολιάζοντας: “Μαζί στη νίκη!”.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου Ολεχ Σινεγκούποφ έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι οι στρατιώτες του 227ου τάγματος επανατοποθέτησαν μια πινακίδα στα σύνορα με τη Ρωσία.

“Ευχαριστούμε όλους όσοι, με κίνδυνο για τη ζωή τους, απελευθερώνουν την Ουκρανία από τους ρώσους εισβολείς”, είπε ο ίδιος.

Η Ουκρανία έχει σημειώσει μια σειρά από επιτυχίες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου υποχρεώνοντας τους Ρώσους διοικητές να σταματήσουν την επέλασή τους στην πρωτεύουσα Κίεβο προτού αποσπάσουν ταχεία πλεονεκτήματα γύρω από το Χάρκοβο.

Πηγή:ΚΥΠΕ