X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈνα δισεκατομμύριο άνθρωποι λαμβάνουν υγειονομική φροντίδα σε υποστατικά χωρίς αξιόπιστο εφοδιασμό ηλεκτρισμού

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι λαμβάνουν υγειονομική φροντίδα σε υποστατικά χωρίς αξιόπιστο εφοδιασμό ηλεκτρισμού

Παρόλο που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κρίσιμης σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες, δηλαδή το ένα όγδοο του παγκόσμιου πληθυσμού, εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις υγείας που δεν διαθέτουν αξιόπιστο εφοδιασμό, σύμφωνα με έκθεση.

Η έκθεση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των ΗΕ, εκπονήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και τη Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους (SEforAll).

«Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», δήλωσε η Δρ Μαρία Νέϊρα, αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Η επένδυση σε αξιόπιστη, καθαρή και βιώσιμη ενέργεια για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι μόνο κρίσιμη για την ετοιμότητα για πανδημία, αλλά είναι επίσης πολύ απαραίτητη για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, καθώς και για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στο κλίμα», εξήγησε.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή στους ανθρώπους ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης, από τον τοκετό μωρών έως τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπως καρδιακές προσβολές ή τη διασφάλιση ότι τα παιδιά λαμβάνουν εμβόλια που σώζουν ζωές.

Η μελέτη αναφέρει ότι απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των πιο βασικών συσκευών φωτισμού, εξοπλισμού επικοινωνιών και ψύξης, ή εκείνων που μετρούν ζωτικά σημεία όπως ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας τόσο για διαδικασίες ρουτίνας όσο και για διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, περισσότερες από μία στις 10 εγκαταστάσεις υγείας στη Νότια Ασία και στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και η ηλεκτροδότηση είναι αναξιόπιστη στις μισές εγκαταστάσεις στην υποσαχάρια Αφρική.

Παρά την πρόσφατη πρόοδο, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης χωρίς αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ή καθόλου, αριθμός που είναι σχεδόν τόσο μεγάλος όσο ο συνολικός πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδονησίας, του Πακιστάν και της Γερμανίας μαζί.

Υπάρχουν επίσης έντονες ανισότητες στην πρόσβαση εντός των ίδιων των χωρών. Τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι αγροτικές εγκαταστάσεις είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια από τα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις σε αστικές περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση τόνισε ότι η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης «πρέπει να θεωρείται ύψιστη αναπτυξιακή προτεραιότητα».

Μια ανάλυση αναγκών της Παγκόσμιας Τράπεζας, που περιλαμβάνεται στην έκθεση, έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος απαιτούν κάποιας μορφής επείγουσα παρέμβαση, όπως μια νέα σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας ή εφεδρική παροχή ρεύματος.

Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια χρειάζονται επειγόντως για να φθάσουν σε ένα ελάχιστο επίπεδο ηλεκτροδότησης, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν διαθέσιμες αποκεντρωμένες λύσεις βιώσιμης ενέργειας που θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην παροχή υγείας, αναφέροντας το παράδειγμα των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τέτοιες λύσεις είναι οικονομικά αποδοτικές, καθαρές και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα επί τόπου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε την άφιξη του κεντρικού ενεργειακού δικτύου, εξηγούν.

Τα συστήματα και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, επισημαίνει η έκθεση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share