Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Αιγύπτου

Έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Αιγύπτου

0
Έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Αιγύπτου

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σουκρί, άνοιξαν τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Αιγύπτου, τον πρώτο διμερή διάλογο που πραγματοποιείται από το 2015.

Οι δυο Υπουργοί χαιρέτισαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου.

Κατά τη διμερή τους συνάντηση, οι κύριοι Μπλίνκεν και Σούκρι, αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ανθρώπινα δικαιώματα και εμβάθυνση της συνεργασίας σε οικονομικά, δικαστικά και ζητήματα ασφάλειας, εκπαίδευσης και πολιτιστικά θέματα.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε, επίσης, την εκτίμησή του για τον ρόλο της Αιγύπτου στη στήριξη της περιφερειακής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένου του συνεχούς έργου της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Γάζα και των προσπαθειών υποστήριξης της UNSMIL στη Λιβύη.

Υπογράμμισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ασφάλεια των υδάτων της Αιγύπτου και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κεντρικό ζήτημα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και χαιρέτισε την ευκαιρία να συζητηθούν οι στόχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιγύπτου.

Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν ότι ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί ευκαιρία για προώθηση όλων αυτών των τομέων συνεργασίας και συμφώνησαν να διατηρήσουν στενό συντονισμό για αυτά τα θέματα στο μέλλον.

Πηγή:ΚΥΠΕ