Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Ενας στους 5 Ευρωπαίους και 1 στους 10 Κύπριους θεωρεί την κλιματική αλλαγή το σοβαρότερο πρόβλημα του πλανήτη

Ενας στους 5 Ευρωπαίους και 1 στους 10 Κύπριους θεωρεί την κλιματική αλλαγή το σοβαρότερο πρόβλημα του πλανήτη

0
Ενας στους 5 Ευρωπαίους και 1 στους 10 Κύπριους θεωρεί την κλιματική αλλαγή το σοβαρότερο πρόβλημα του πλανήτη

Ενας στους πέντε Ευρωπαίους και ένας στους 10 Κύπριους θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως το πιο σοβαρό πρόβλημα του πλανήτη σύμφωνα με στοιχεία ειδικού ευρωβαρόμετρου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 15 Μαρτίου ως τις 14 Απριλίου 2021. Εγιναν 26 669 συνεντεύξεις στην ΕΕ εκ των οποίων 504 στην Κύπρο από τις 16 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου. Συνολικά περισσότεροι από εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (93%) πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον πλανήτη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δέκα ερωτηθέντες στην Κύπρο πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος (11%, με τον μέσο όρο της ΕΕ να είναι 18%) και όπως και το 2019, στην Κύπρο η κλιματική αλλαγή κατατάσσεται τρίτη, μετά τη φτώχεια, την πείνα και την έλλειψη πόσιμου νερού (21%, έναντι 17% στην ΕΕ συνολικά) και την οικονομική κατάσταση (20%, έναντι 14% στην ΕΕ).

Επιπλέον, σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες στην Κύπρο θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα (89%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που διαμορφώνεται στο 78%), δηλαδή υπήρξε αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου, περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες στην Κύπρο θεωρούν υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τις εθνικές κυβερνήσεις (70%, έναντι μέσου όρου 63% στην ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (69%, έναντι μέσου όρου 57% στην ΕΕ), δηλαδή αύξηση 20 και 27 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019. Επιπλέον, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι έχουν ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (46%, έναντι 41% στην ΕΕ συνολικά).

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους έξι μήνες (65%, κοντά στον μέσο όρο που διαμορφώνεται στο 64%), με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 90% (κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ, που διαμορφώνεται στο 96%) όταν τους ζητείται να επιλέξουν από μια λίστα 15 πιθανών ενεργειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αν και κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες στην Κύπρο είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβεί σε ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στο σπίτι τους (19%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που διαμορφώνεται στο 8%).

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες στην Κύπρο συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών ζητημάτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας (92%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που διαμορφώνεται στο 87%).

Επιπλέον, σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες συμφωνούν ότι το κόστος των καταστροφών που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται για να υπάρξει πράσινη μετάβαση (86%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που διαμορφώνεται στο 74%).

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες στην Κύπρο θεωρούν ότι είναι σημαντικό τόσο η κυπριακή κυβέρνηση (96%, έναντι μέσου όρου 88% στην ΕΕ) όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (96%, έναντι μέσου όρου 87% στην ΕΕ) να θέσουν φιλόδοξους στόχους προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα της χρησιμοποιούμενης ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030.

Πάνω από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες στην Κύπρο (94%, έναντι μέσου όρου 90% στην Ευρώπη) συμφωνούν ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο και παράλληλα να αντισταθμιστούν οι υπόλοιπες εκπομπές, ώστε να καταστήσουμε την οικονομία της ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Τέλος, σχεδόν οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες (79%, με τον μέσο όρο της ΕΕ να να διαμορφώνεται στο 75%) εκτιμούν ότι τα χρήματα από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να επενδυθούν κατά κύριο λόγο στη νέα πράσινη οικονομία.

Σε σχέση με τη συνολική έρευνα στην ΕΕ, σχεδόν ένας στους πέντε Ευρωπαίους (18%) πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στο σύνολό του, λίγο μπροστά από τη φτώχεια, την πείνα και την έλλειψη πόσιμου νερού και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή κατατάσσεται πρώτη, μπροστά από όλες τις άλλες παγκόσμιες προκλήσεις που αναφέρονται.

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Είναι το πιο αναφερόμενο θέμα σε επτά χώρες: Σουηδία, Δανία, Κάτω Χώρες, Ιρλανδία, Γερμανία, Βέλγιο και Φινλανδία.

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους δηλώνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις (63%), οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία (58%) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (57%) είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχεδόν εννέα στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι είναι σημαντικό τόσο η εθνική τους κυβέρνηση (88%) όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (87%) να θέσουν φιλόδοξους στόχους για να αυξήσουν την ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιείται και να υποστηρίξουν βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση έως το 2030.

Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (90%) συμφωνούν ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, αντισταθμίζοντας τις υπόλοιπες εκπομπές ώστε να καταστεί η οικονομία της ΕΕ ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050, με τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων να συμμερίζονται αυτήν την άποψη σε κάθε κράτος μέλος.

Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι τα κεφάλαια από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να επενδύονται κυρίως στη νέα πράσινη οικονομία (75%) και όχι στην παραδοσιακή οικονομία ορυκτών καυσίμων (15%). Στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ευνοούν επίσης τη νέα πράσινη οικονομία.

Πηγή:ΚΥΠΕ