X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ αντιμετώπιση των ψηλών τιμών ενέργειας στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ...

Η αντιμετώπιση των ψηλών τιμών ενέργειας στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα, αναφέρει στην πρόσκληση του ο Μισέλ

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πρόσκληση προς τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου θα συμμετάσχουν ηγέτες των κρατών μελών και ηγέτες τρίτων Ευρωπαϊκών χωρών σε ισότιμη βάση, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και για την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Η άτυπη σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στην Πράγα στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται στην επιστολή στις «δραματικές επιπτώσεις στην ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη» που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προσθέτει πως «ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε πως εγγυόμαστε την ασφάλεια εφοδιασμού και προσβάσιμη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, ειδικά καθώς πλησιάζει ο κρύος χειμώνας».

Όπως προσθέτει, «θα αξιολογήσουμε τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση και θα παρέχουμε καθοδήγηση για τις περαιτέρω ενέργειες που χρειάζονται για να διασφαλίσουν μια καλά συντονισμένη Ευρωπαϊκή απάντηση».

Επίσης, οι ηγέτες θα εξετάσουν τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων στην οικονομία γενικότερα, επισημαίνει. «Κύρια έγνοια μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους που υποφέρουν περισσότερο λόγω υψηλών λογαριασμών ενέργειας», τονίζει.

Ο κ. Μισέλ χαρακτηρίζει τις τελευταίες ενέργειες του Κρεμλίνου ως «ανεύθυνα βήματα κλιμάκωσης», καθώς «έχει οργανώσει μια εθνική εκστρατεία στρατιωτικής κινητοποίησης, εικονικά και εξαναγκαστικά “δημοψηφίσματα” και την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας».

Υπογραμμίζει πως απέναντι στην απειλητική ρητορική της Ρωσίας και τις εξελίξεις, η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη, και προσθέτει ότι κατά τη συνάντηση οι ηγέτες θα συζητήσουν πώς θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Ο κ. Μισέλ υπενθυμίζει στην επιστολή του πως κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη οι ηγέτες των κρατών μελών πραγματοποίησαν «μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους εταίρους της στην Ευρώπη» και συμφώνησαν να εγκαινιάσουν την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα «με τον στόχο να φέρουμε μαζί χώρες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και να παρέχουμε μια πλατφόρμα πολιτικού συντονισμού», τη στιγμή που οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επηρεάζουν τις χώρες της ΕΕ σε πολλαπλά μέτωπα.

Όπως αναφέρεται, οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα όπως «ειρήνη και ασφάλεια, την οικονομική κατάσταση, ενέργεια και κλίμα, και μετανάστευση και κινητικότητα», ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει «επίσημο γραπτό αποτέλεσμα», πως δηλαδή δεν θα υπάρξει έκδοση συμπερασμάτων.

Το πρόγραμμα της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα ξεκινήσει με ολομέλεια στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου), και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης μέχρι τις 16:00. Οι ηγέτες θα έχουν τον χρόνο για διμερείς συναντήσεις από τις 16:00 μέχρι τις 19:00 και η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με δείπνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share