X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕνεργειακό και τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Μπλίνκεν

Ενεργειακό και τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Μπλίνκεν

Η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στο ενεργειακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Τρίτης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Δένδια – Μπλίνκεν τονίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή την περασμένη εβδομάδα και δημιουργεί ακόμα περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στην συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο σχήμα “3+1″ ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, εξετάσθηκε εις βάθος η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για την θέση αρχής που υιοθέτησε η Ελλάδα, η οποία στηρίζει πλήρως όλα τα μέτρα και ενισχύει την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της Ελλάδας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η Αμερικανική πλευρά.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share