Σε σχέση με τα δικαιώματά τους σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης της πτήσης τους, ενημερώνει τους επηρεαζόμενους ταξιδιώτες η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλά αεροδρόμια, λόγω της απεργίας εργαζομένων σε αεροπορικές εταιρείες.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι εάν η πτήση του επηρεαζόμενου ταξιδιώτη είναι μέρος οργανωμένου ταξιδιού, τότε ο ταξιδιώτης έχει δικαιώματα, σύμφωνα με τον περί των Οργανωμένων Ταξιδιών και Συνδεδεμένων Ταξιδιωτικών Διακανονισμών Νόμος του 2017.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι αν σε περίπτωση που λόγω της κατάστασης το οργανωμένο ταξίδι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, ο ταξιδιώτης δικαιούται την πλήρη επιστροφή όλων των ποσών που κατέβαλε, για το πακέτο.

Επίσης, εάν το οργανωμένο ταξίδι τελικά εκτελεστεί, αλλά λόγω μεγάλης καθυστέρησης στις πτήσεις, δεν ήταν δυνατό να εκτελεστεί πλήρως όπως είχε συμφωνηθεί, ο ταξιδιώτης δικαιούται κατάλληλη μείωση της τιμής του πακέτου.

Στο νόμο αναφέρεται πως στην περίπτωση, κατά την οποία επηρεάζεται ο επαναπατρισμός του ταξιδιώτη, είτε λόγω μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης είτε λόγω ακύρωσής της, ο διοργανωτής οφείλει να παρέχει κατάλληλη συνδρομή ή βοήθεια στον ταξιδιώτη που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Αν είναι αδύνατον, προστίθεται στην ανακοίνωση, «να διασφαλιστεί η επιστροφή του ταξιδιώτη, όπως συμφωνήθηκε στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού, ο διοργανωτής φέρει το κόστος της αναγκαίας παροχής καταλύματος, αν είναι δυνατόν ισοδύναμης κατηγορίας με αυτή που περιλάμβανε το κατάλυμα του πακέτου, για περίοδο όχι πέραν των τριών  διανυκτερεύσεων ανά ταξιδιώτη».

Εξάλλου, σε όλες τις περιπτώσεις ο ταξιδιώτης δεν δικαιούται πρόσθετη αποζημίωση, καθώς η συγκεκριμένη κατάσταση, αποτελεί αναπόφευκτη και έκτακτη περίσταση η οποία δεν είναι στον έλεγχο του διοργανωτή.

Σημειώνεται ότι οργανωμένο ταξίδι θεωρείται ο συνδυασμός τουλάχιστον δύο ταξιδιωτικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν αγοραστεί από ένα σημείο πώλησης σε μια συνολική τιμή.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρεται και στην  περίπτωση μεμονωμένης πτήσης, στην οποία ο καταναλωτής δεν είναι μέρος οργανωμένου ταξιδιού.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία, σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης ο ταξιδιώτης δικαιούται είτε επιστροφή του αντίτιμου εισιτήριου είτε εξασφάλιση εναλλακτικού τρόπου μετάβασης στον τελικό προορισμό και ενδεχομένως επιπρόσθετη χρηματική αποζημίωση κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης κατά την αναχώρηση, ο επιβάτης δικαιούται επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου ή πτήση επιστροφής.

Εάν η καθυστέρηση, αναφέρει, είναι μεγαλύτερη των τριών ωρών στον τελικό προορισμό, ενδεχομένως ο επιβάτης να δικαιούται και χρηματική αποζημίωση.

Σημειώνει ότι τα ίδια δικαιώματα παρέχονται και σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης από την αεροπορική εταιρεία.

Εξάλλου, σημειώνει ότι η αεροπορική εταιρεία οφείλει πάντοτε να ενημερώνει τους επιβάτες για τα δικαιώματα τους, ενώ για περισσότερες πληροφορίες καλεί το κοινό να επικοινωνεί με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, στον τηλεφωνικό αριθμό 1429.

Πηγή:ΚΥΠΕ