X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕνίσχυση αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ- Τουρκίας συζήτησαν Μπλίνκεν Τσαβούσογλου, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ- Τουρκίας συζήτησαν Μπλίνκεν Τσαβούσογλου, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Συζητήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας κατά την συνάντηση Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ώρα της συνάντησης των δύο Υπουργών, ο εκπρόσωπος του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που παίζει το Κογκρέσο για τα πώληση ή μή των F-16 και ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θέτει ως προτεραιότητα τη συνεργασία με το Κογκρέσο και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως το αίτημα για την πώληση των F-16 είναι σημαντικό όχι μόνο για το ΝΑΤΟ αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες «και επομένως αναμένουμε την έγκριση σύμφωνα με το κοινό στρατηγικό μας συμφέρον» είχε πει.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με τα θέματα που συζήτησαν οι δύο Υπουργοί.

«Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Για τα F-16 αναφέρεται ότι «συζητήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου επιβεβαίωσαν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους στη συλλογική άμυνα ως Σύμμαχοι, καθώς και στην Πολιτική Ανοιχτών Πορτών του ΝΑΤΟ. Συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίστηκε η κατηγορηματική υποστήριξη των δύο πλευρών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαιώθηκε η υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου ενώ οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος, οι δύο Υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. «Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις ως μέρος του Στρατηγικού Μηχανισμού, βασιζόμενες στην υφιστάμενη συνεργασία μέσω της επιβολής του νόμου και της ανταλλαγής πληροφοριών», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share