X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕννέα τα παιδιά θύματα του στρεπτόκοκκου Α στο ΗΒ, προληπτική χορήγηση αντιβίωσης...

Εννέα τα παιδιά θύματα του στρεπτόκοκκου Α στο ΗΒ, προληπτική χορήγηση αντιβίωσης σε σχολεία

Στα εννέα αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή του λόγω επιθετικής λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρόκειται για παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως 12 ετών, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν σχολεία της Αγγλίας.

Το πρωί επιβεβαιώθηκε ο ένατος θάνατος, ενός κοριτσιού πέντε ετών σε νοσοκομείο του Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι ανησυχίες άρχισαν να εγείρονται μετά από την έξαρση κρουσμάτων οστρακιάς σε σχολεία ανά τη χώρα. Η οστρακιά είναι μία από τις ήπιες ασθένειες που προξενεί ο στρεπτόκοκκος Α, αλλά αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.

Σε λίγες περιπτώσεις, όπως αυτές των εννέα παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, το βακτήριο διεισδύει στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί πολύ σοβαρή λοίμωξη.

Η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου ανανέωσε τις οδηγίες προς γιατρούς και επιτρέπει την σπάνια προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων στους μαθητές σχολείων όπου καταγράφονται κρούσματα οστρακιάς.

Η απόφαση, ωστόσο, λαμβάνεται από τις κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες ανάλογα με την περίπτωση.

Ο καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Άνταμ Φλιν δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι αν και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο γιατί σημειώνεται τώρα αυτή η έξαρση του στρεπτόκοκκου Α, το πιθανότερο σενάριο είναι διότι υπήρχε περιορισμένη μετάδοση του βακτηρίου νωρίτερα μέσα στο έτος και περιορισμένες συναναστροφές των παιδιών το προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να είναι πιο ευάλωτο.

Πρόσθεσε ότι τα παιδιά γίνονται πιο ευάλωτα και λόγω των υπολοίπων ιών που κυκλοφορούν αυτό το διάστημα, όπως η γρίπη.

Το θέμα της προληπτικής χορήγησης αντιβίωσης στα σχολεία συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων. Όπως αναφέρθηκε, η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προσαρμόζει τις οδηγίες της ανάλογα με τις ανάγκες.

Την ίδια ώρα οι γονείς καλούνται να έχουν αυξημένη προσοχή για τα συμπτώματα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, δηλαδή πονόλαιμο, πυρετό, εξανθήματα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share