Home Featured “Έντονη ανησυχία” εκφράζουν συντεχνίες της ΑΗΚ για προσχέδια αποφάσεων της ΡΑΕΚ για έργα ΑΠΕ

“Έντονη ανησυχία” εκφράζουν συντεχνίες της ΑΗΚ για προσχέδια αποφάσεων της ΡΑΕΚ για έργα ΑΠΕ

0
“Έντονη ανησυχία” εκφράζουν συντεχνίες της ΑΗΚ για προσχέδια αποφάσεων της ΡΑΕΚ για έργα ΑΠΕ

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν συντεχνίες εργαζομένων στην ΑΗΚ όσον αφορά τις εξελίξεις στον τομέα ηλεκτρισμού και μιλούν για σχεδιασμό να οδηγηθεί σε κατάρρευση η ΑΗΚ με τους καταναλωτές να φορτώνονται τις ζημιές.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, αναφέρουν ότι παρακολουθούν «με έντονη ανησυχία και προβληματισμό» τις εξελίξεις στον τομέα ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα τα δύο προσχέδια αποφάσεων της ΡΑΕΚ, που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση. Συγκεκριμένα, για το σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και για τη ρύθμιση ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή από την ΑΗΚ.

Mε τα πιο πάνω προσχέδια, αναφέρει η ανακοίνωση, «καταδεικνύεται ξεκάθαρα πλέον η στρατηγική της ΡΑΕΚ να μην επιτρέψει στην ΑΗΚ να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις αλλά να τη φορτώσει με ασήκωτα βαρίδια με απώτερο στόχο την κατάρρευσή της».

Οι συντεχνίες αναφέρονται σε «λανθασμένες αποφάσεις» που δεν λαμβάνονται υπόψη «οι ιδιαιτερότητες της μικρής και ηλεκτρικά απομονωμένης χώρας μας» και που οδηγούν σε ζημιά όλους τους καταναλωτές στο βωμό της δημιουργίας μιας Αγοράς Ηλεκτρισμού που, αντί να μειώσει, θα αυξήσει το κόστος του ηλεκτρισμού επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον κύπριο καταναλωτή.

Αναφέρουν ότι, εκτός από το πρόσφατο προσχέδιο απόφασης της ΡΑΕΚ που περιορίζει την ΑΗΚ να αναπτύξει τα δικά της έργα ΑΠΕ, με επιστολή της το 2019 απαγόρευσε στην ΑΗΚ να προκηρύξει διαγωνισμό για αγορά ενέργειας από άλλους παραγωγούς ΑΠΕ με μακροχρόνιες συμβάσεις (μειοδοτικός διαγωνισμός της ΑΗΚ). Με απόφαση της το 2021 η ΡΑΕΚ επικύρωσε αυτή την απαγόρευση, προστίθεται.

«Η ΡΑΕΚ αποκλείει την ΑΗΚ από οποιαδήποτε προσπάθεια της να προσαρμοστεί στην αγορά με στόχο να μειώσει το κόστος της, είτε αναπτύσσοντας δικές της ΑΠΕ είτε αγοράζοντας φθηνή ενέργεια από τρίτους Παραγωγούς ΑΠΕ», αναφέρουν. «Δημιουργείται δηλαδή μια κατάσταση όπου, κάποιοι προμηθευτές θα μπορούν να αγοράζουν φθηνή ενέργεια, ενώ αυτή η δυνατότητα αποκλείεται για την ΑΗΚ, αφού στερείται το δικαίωμα στους ανεξάρτητους παραγωγούς να συμβάλλονται με την ΑΗΚ», λέει η ανακοίνωση.

Οι συντεχνίες διερωτώνται, αν αυτός είναι ο ανταγωνισμός που επικαλείται η ΡΑΕΚ. «Δηλαδή το όφελος από τη φθηνότερη παραγωγή να μην καταλήγει στον καταναλωτή αλλά στις τσέπες συγκεκριμένων συμμετεχόντων στην Αγορά;» ρωτούν.

Τονίζουν ότι, παρά τις σχετικές παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ αλλά και άλλων φορέων για διόρθωση αυτής της καταστροφικής πορείας, εντούτοις δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από πλευράς της ΡΑΕΚ.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι, στόχος της ΡΑΕΚ είναι η δημιουργία μιας «ανταγωνιστικής» Αγοράς Ηλεκτρισμού προς όφελος ορισμένων, σε βάρος της ΑΗΚ και κατ΄επέκταση του Κύπριου καταναλωτή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η πρόσφατη επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τη ΡΑΕΚ, προστίθεται, που είδε το φως της δημοσιότητας, «και η οποία ορθά εντοπίζει τις παρεμβάσεις της ΡΑΕΚ για την υλοποίηση των στόχων της ΑΗΚ για δημιουργία μείγματος παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή, αποδίδει πλήρως την σημερινή πραγματικότητα».

Μάλιστα, αναφέρει, την ίδια ώρα που ο Γενικός Ελεγκτής ζητούσε πληροφορίες για το θέμα, η ΡΑΕΚ εξέδωσε προσχέδιο ανακοίνωσης για πλήρη απαγόρευση της ΑΗΚ στην ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία έργων ΑΠΕ, «φανερώνοντας έτσι τους σκοπούς της».

Οι συντεχνίες αναφέρουν ότι, δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε παρέμβαση στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΑΗΚ προς υλοποίηση των στόχων και της αποστολής της, ούτε η οποιαδήποτε παρέμβαση προς την ΑΗΚ και των προσπαθειών της για δημιουργία μείγματος Παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή.

Καλούν την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία σε άμεση άρση των οποιονδήποτε εμποδίων και προκομμάτων προβάλλονται στην προσπάθεια του Οργανισμού για σωστή στελέχωση, για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.

Αναφέρουν ακόμα, ότι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον ρόλο της ΑΗΚ και να σταθούν ανάχωμα σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Καλούν τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Οργανισμού να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προστατεύουν τον ρόλο της ΑΗΚ και το συμφέρον των καταναλωτών, υλοποιώντας τις αναγκαίες στρατηγικές αποφάσεις για τη σωστή και υγιή ανάπτυξη της ΑΗΚ, την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ και την απαραίτητη στελέχωση του Οργανισμού, «αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο το εχθρικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τρίτοι οι οποίοι φέρουν ακεραία την ευθύνη»

Η ανακοίνωση κοινοποιείται στην Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, τους Προέδρους, Αντιπροέδρους και Μέλη ΔΣ της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ, τον Γενικό Διευθυντή, τον Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και Εκτελεστικούς Διευθυντές της ΑΗΚ και τους Διευθυντές Βασικών Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων της ΑΗΚ.

Πηγή:ΚΥΠΕ