Home Featured Επαναβεβαίωση βρετανικών θέσεων στο Κυπριακό από στελέχη της κυβέρνησης

Επαναβεβαίωση βρετανικών θέσεων στο Κυπριακό από στελέχη της κυβέρνησης

0
Επαναβεβαίωση βρετανικών θέσεων στο Κυπριακό από στελέχη της κυβέρνησης

Τις θέσεις της βρετανικής Κυβέρνησης επί του μοντέλου λύσης του Κυπριακού και επί της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους επανέλαβαν στελέχη του Foreign Office απαντώντας σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Εκτίμησαν δε πως μπορεί να βρεθεί τρόπος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση του Μαρκησίου του Λόθιαν στη Βουλή των Λόρδων για την τρέχουσα κατάσταση στη σχέση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και για το κατά πόσο το Λονδίνο έχει νέες προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών λόρδος Άχμαντ απάντησ πως «παραμένουμε δεσμευμένοι στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχουν μία δίκαιη και με διάρκεια λύση στην Κύπρο, εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένη στο μοντέλο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και συνδιαλεγόμαστε με όλες τις πλευρές πάνω σε αυτό».

Ο λόρδος Άχμαντ συμπλήρωσε πως ενώ παραμένουν διαφορές μεταξύ των θέσεων των πλευρών, η βρετανική Κυβέρνηση πιστεύει πως «μπορεί να βρεθεί επαρκές κοινό έδαφος για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις».

Κατέληξε πως οι λεπτομέρειες μιας λύσης και ενδιάμεσων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης εναπόκεινται στους ηγέτες των κοινοτήτων και πως «το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη, παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη μιας επιστροφής σε διαπραγματεύσεις για λύση».

Στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Συντηρητικός βουλευτής Πολ Μπρίστοου ρώτησε κατά πόσο έχει γίνει κάποια αποτίμηση του δυνητικού αντίκτυπου στο εμπόριο στην Ανατολική Μεσόγειο από μία αναγνώριση της «τδβκ» – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο Υπουργός Ευρώπης Λίο Ντόχερτι τόνισε ότι όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, με τη μόνη εξαίρεση της Τουρκίας, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αυτο-ανακηρυχθείσα «τδβκ» ως ανεξάρτητο κράτος.

Πρόσθεσε πως το Λονδίνο αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως την κυρίαρχη αρχή στο νησί της Κύπρου και παρέπεμψε σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλες πολυμερείς συμφωνίες που περιορίζουν τους δεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου με το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια δίκαιη και με διάρκεια λύση στην Κύπρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν οι δυσκολίες που προκαλούνται από τη διαίρεση του νησιού», κατέληξε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης.

Πηγή:ΚΥΠΕ