X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕπανεκλογή του στη θέση του Προέδρου του Eurogroup διεκδικεί και επίσημα ο...

Επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου του Eurogroup διεκδικεί και επίσημα ο Πασκάλ Ντόναχιου

Την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup διεκδικεί ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους του, καταθέτοντας επίσημα επιστολή ενδιαφέροντος.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο του άτυπου οργάνου στο πλαίσιο του οποίου συζητούνται θέματα που αφορούν το κοινό νόμισμα στις 5 Δεκεμβρίου.

«Όταν επιδίωξα για πρώτη φορά την εκλογή μου, υποσχέθηκα να ενεργήσω ως γεφυροποιός μεταξύ βορρά και νότου, ανατολής και δύσης, αυτών που είναι εντός και αυτών που είναι εκτός και μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων κρατών, να χτίσω την εμπιστοσύνη μεταξύ μας» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ντόναχιου, τονίζοντας πως «υπήρξα, και θα συνεχίσω να είμαι, ένας γνήσιος και ειλικρινής διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις μας, διασφαλίζοντας πως όλες οι φωνές και οι θέσεις θα λαμβάνονται υπόψη, και πως στον βαθμό που είναι δυνατό, τα αποτελέσματα μας θα συμφωνούνται μέσω συναίνεσης».

Καταγράφοντας την συνεργασία που υπήρξε σε επίπεδο ευρωζώνης όσον αφορά τον συντονισμό των μέτρων κατά των υψηλών τιμών ενέργειας, σημείωσε πως προτεραιότητα του, εφόσον επανεκλεγεί θα είναι η ενίσχυση αυτού του συντονισμού, η διατήρηση «μιας συμπεριληπτικής και ανοικτής προσέγγισης», η περαιτέρω ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης, η προώθηση νέων συζητήσεων για το ψηφιακό ευρώ προς στήριξη των προετοιμασιών της ΕΚΤ και της Κομισιόν, η επιδίωξη της «συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας και ανάπτυξης της οικονομίας και του νομίσματός μας» και η διεύρυνση των διατλαντικών διαλόγων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup εκλέγεται με απλή πλειοψηφία (απαιτούνται 10 από τις 19 ψήφους) κάθε δυόμιση χρόνια. Ο κ. Ντόναχιου, Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, ανέλαβε τη θέση τον Ιούλιο του 2020 και η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιρλανδικό Τύπο, ο κ. Ντόναχιου αναμένεται πως το επόμενο διάστημα θα αναλάβει το Υπουργείο Δημόσιων Δαπανών της χώρας στο πλαίσιο ευρύτερου ανασχηματισμού, ωστόσο προβλέπεται πως εφόσον εκλεγεί θα συνεχίσει να ασκεί την προεδρία, ενώ η Ιρλανδία θα εκπροσωπείται από τον νέο Υπουργό Οικονομικών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share