X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕπαναβεβαίωση στήριξης σε λύση του Κυπριακού εντός παραμέτρων ΗE από τον Βρετανό...

Επαναβεβαίωση στήριξης σε λύση του Κυπριακού εντός παραμέτρων ΗE από τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης

Τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε ο Υπουργός Ευρώπης Λίο Ντόχερτι σε απαντητική επιστολή προς τη φιλοκύπρια Συντηρητική βουλευτή βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς.

Η κα Βίλιερς είχε θέσει με επιστολή της προς τον Υπουργό Εξωτερικών ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού, κατόπιν συνάντησης που είχε με μέλη της παροικιακής οργάνωσης Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο κ. Ντόχερτι σημείωσε πως μια λύση «θα αυξήσει την ευημερία της Κύπρου και θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», καθώς και ότι προς το σκοπό αυτό το Ην. Βασίλειο συνδιαλέγεται ενεργά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για στενή συνεργασία προς μία δίκαιη και με διάρκεια λύση «εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών» κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο προ διμήνου. Ο κ. Ντόχερτι συμπληρώνει πως κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ιωάννης Κασουλίδης έγινε δεκτός και από τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ηνωμένων Εθνών λόρδο Άχμαντ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση σύμφωνη με τις παραμέτρους των ΗΕ, βασισμένη στο μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα – ένα μοντέλο που είναι διεθνώς αποδεκτό και που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ευρύ ώστε να ανταποκριθεί στις ανησυχίες αμφοτέρων των πλευρών», ανέφερε η επιστολή του Υπουργού Ευρώπης.

Η κα Βίλιερς είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή της και στις εξελίξεις αναφορικά με την Αμμόχωστο. Ο κ. Ντόχερτι απάντησε πως το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει τα συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθύμισε δε πως η Βρετανία είχε αντιδράσει με Εθνική Δήλωση, με την οποία εξέφραζε ανησυχία, στις ανακοινώσεις από τους ηγέτες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Επισήμανε παράλληλα τη στήριξη της χώρας του στην άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η επιστολή Ντόχερτι προς την κα Βίλιερς συνέχισε με την πάγια έκκληση προς όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες ή δηλώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τις προοπτικές λύσης. Σημείωσε δε πως εν τέλει εναπόκειται στους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκύπριων να καθορίσουν τις λεπτομέρειες μιας λύσης.

Η επιστολή κατέληξε με τη διαβεβαίωση πως το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη και φίλη χώρα όλων των πλευρών, θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης στρατιωτικού προσωπικού στην UNFICYP.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share