Την επέκταση της συνεργασίας της Κύπρου με τα νοσοκομεία Shriners Hospitals for Children των ΗΠΑ, επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μπορούν να γίνονται επεμβάσεις σε παιδιά με ορθοπεδικά προβλήματα εντός της χώρας, ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς, τόσο από την Κύπρο, όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, με αφορμή την παρουσία στην Κύπρο ομάδας ιατρών των νοσοκομείων Shriners.

Οι ιατροί των νοσοκομείων αυτών, που εξειδικεύονται στη θεραπεία παιδιών με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα και παραμορφώσεις τις σπονδυλικής στήλης, επισκέπτονται για τεσσαρακοστή φορά την Κύπρο, όπως είπε ο κ. Χατζηπαντέλα. Ο Υπουργός σημείωσε ότι σε αυτή την πρώτη επίσκεψη μετά από δύο χρόνια πανδημίας της COVID-19, οι γιατροί των Shriners θα εξετάσουν 200 παιδιά, μεταξύ των οποίων και παιδιά από τις γύρω χώρες.

Εξάλλου, από την πλευρά του ο Επικεφαλής των Shriners, John McCabe, υπογράμμισε την επιθυμία των νοσοκομείων να βρουν τρόπους να παράσχουν θεραπεία επί τόπου, χωρίς να απαιτείται η μεταφορά ασθενών στις ΗΠΑ. Ανέφερε, ακόμα, ότι πέρα από τα 200 προγραμματισμένα ραντεβού που θα εξετάσουν κατά την τρέχουσα επίσκεψη στην Κύπρο, θα δεχθούν και έκτακτες επισκέψεις ασθενών.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στο διάστημα των 40 χρόνων, που οι γιατροί των Shriners επισκέπτονται την Κύπρο, εξετάστηκαν πάνω από 16.000 παιδιά, ενώ 4.000 παιδιά έχουν μεταβεί σε νοσοκομεία Shriners και έτυχαν θεραπείας στις ΗΠΑ.

«Αυτό επιτεύχθηκε μέσω των ισχυρών δεσμών που ανέπτυξαν το ίδρυμα «Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» και ο οργανισμός Shriners Hospitals for Children, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς παγκοσμίως, παρέχοντας από το 1972 εντελώς δωρεάν καλύτερης δυνατής ιατρικής στήριξης σε παιδιά μέχρι 18 χρόνων, με ειδικές ορθοπεδικές παθήσεις και εγκαύματα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηπαντέλα, ο οποίος συνεχάρη το ίδρυμα, τον Γενικό Διευθυντή Κώστα Παρασκευαΐδη, και τον Ιατρικό Σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Δρ. Ιωάννη Μ. Χατζημηνά.

«Τα οφέλη που προσφέρουν οι ετήσιες επισκέψεις των ιατρών στην Κύπρο για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρής μορφής ορθοπεδικά προβλήματα είναι πολλαπλά και δίνεται η ευκαιρία ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας μεταξύ των ιατρών της Κύπρου και της Αμερικής», πρόσθεσε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι το 2018 υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Ιδρύματος «Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» και των Shriners Hospitals for Children, το οποίο προνοεί την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών πλευρών και τη διεύρυνση της συνέργειας στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας. «Στόχος μας είναι η πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων στην Κύπρο, ως σημείο αναφοράς για τις χώρες της Μέσης Ανατολής», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Ανέφερε, τέλος, ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ίδρυμα «Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη», όπου ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για την εξέταση των παιδιών από την ομάδα ορθοπεδικών ιατρών, καθώς και στο Μακάρειο Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείου Αμμοχώστου, με στόχο την εξεύρεση τρόπων για επέκταση της συνεργασίας.

Πρόθεση των Shrines ένα παγκόσμιο δίκτυο για παροχή φροντίδας σε παιδιά, δήλωσε ο κ. McCabe

Τα νοσοκομεία Shriners υπάρχουν για εδώ και 100 χρόνια και θεραπεύουν παιδιά από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, πέρσι έγιναν θεραπείες σε παιδιά από 170 χώρες. «Είναι τιμή μας να μπορούμε να το κάνουμε αυτό, καθώς η φροντίδα που παρέχουμε τους δίνει ελπίδα για το μέλλον και μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά να μεγαλώνουν και να γίνονται καλοί πολίτες», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το μεγάλο γεωγραφικό εύρος των δραστηριοτήτων των Shrines, δημιουργεί δυσκολίες και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία με τα κατά τόπους Υπουργεία Υγείας, ώστε να μπορούν να παρέχουν φροντίδα στα παιδιά. Ευχαρίστησε για τη στήριξη των Υπουργό Υγείας και το Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαϊδη, όλα αυτά τα χρόνια, και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της παρουσίας τους στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αργότερα, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τοπικούς φορείς και γιατρούς στις χώρες όπου παρέχουν φροντίδα σε παιδιά, ώστε να είναι αυτό πιο βολικό για τις οικογένειές τους και να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Αναφορικά με την εκπαίδευση γιατρών από τα νοσοκομεία Shriners, ο κ. McCabe ανέφερε ότι ενθαρρύνουν τη φιλοξενία γιατρών από όλο τον κόσμο στις εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ. «Υπάρχουν κάποιοι κανόνες στις ΗΠΑ, που δεν επιτρέπουν σε όλους τους γιατρούς να χειρουργούν, αλλά μπορούν να παρακολουθήσουν επεμβάσεις», εξήγησε, προσθέτοντας ότι γιατροί των Shriners μπορούν να εκπαιδεύσουν και να συνδράμουν σε επεμβάσεις σε άλλες χώρες.

«Μπορούμε να παράσχουμε πολύ περισσότερη φροντίδα, σε περισσότερα παιδιά, αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτό το επίπεδο φροντίδας στη χώρα στην οποία βρίσκεται το παιδί και αυτός είναι ο στόχος μας, καθώς προχωρούμε», κατέληξε, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά χτίζεται έτσι ένα παγκόσμιο δίκτυο για παροχή φροντίδας σε παιδιά.

Στόχος να προσφέρονται υπηρεσίες καλής ποιότητας και στην Κύπρο και στις ΗΠΑ, είπε ο Δρ. Χατζημηνάς

Ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Υγείας για τη βοήθεια και την υποστήριξη, μετέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γιώργος και Θέλμας Παρασκευαϊδη, Κώστας Παρασκευαϊδης. «Με πολλούς τρόπους μας στηρίξατε έμπρακτα σε κάθε βήμα και πρωτοβουλίας μας», είπε. «Προσβλέπουμε κι εμείς στην επέκταση αυτής της συνεργασίας», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη χαρά του που οι γιατροί των Shriners θα επισκεφθούν το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που ενδέχεται να ανοίξει την πόρτα για επέκταση της συνεργασίας στο μέλλον, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Δρ. Ιωάννης Μ. Χατζημηνάς, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η συνεργασία με τα νοσοκομεία Shrines αφορά την εξ αποστάσεως ιατρική, αλλά «αποσκοπούμε να πάνε στην Αμερική δικοί μας χειρουργοί για να εκπαιδευθούν, να έρθουν εδώ μαζί με τους Αμερικανούς για να χειρουργήσουν και να κάνουμε μία παρουσία στην Κύπρο, η οποία θα επεκτείνεται και στις δύο χώρες», όπως είπε. Ο κ. Χατζημηνά εξήγησε ότι σκοπός είναι να προσφέρονται υπηρεσίες καλής ποιότητας, ανεξαρτήτως αν κάποιος μπορεί να πληρώσει ή όχι. «Αυτό προϋποθέτει πολλές αποφάσεις και πολλές ενέργειες εκ μέρους των φορέων και ελπίζουμε μέσα σε μερικά χρόνια αυτό που ξεκινήσαμε να ευδοκιμήσει και να μπορούμε να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες, σε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ