Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας

Επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας

0
Επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας

Στην επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας αναφέρεται η ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας (RND), καθώς η Μόσχα κατηγόρησε τη γερμανική Κυβέρνηση ότι απέλασε μεγάλο αριθμό Ρώσων διπλωματών και αντέδρασε με αντίμετρα, απελαύνοντας περισσότερους από 20 Γερμανούς διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Γερμανία αποφάσισε τη «μαζική» απέλαση Ρώσων διπλωματών. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στη Μόσχα ότι πρόκειται για νέες «εχθρικές ενέργειες» της Γερμανίας σε βάρος της Ρωσίας. Ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος που διέθετε ειδική άδεια προσγειώθηκε στο Βερολίνο το Σάββατο και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία.

Δεν ήταν σαφές πόσους Ρώσους απέλασε η Γερμανία ή πόσοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο αρχικά επιβεβαίωσε μόνο ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πραγματοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες συνομιλίες με τη Ρωσία σε σχέση με τη στελέχωση στις Πρεσβείες στις δύο χώρες «με στόχο τη μείωση της παρουσίας στελεχών των ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών στη Γερμανία». Είπε επίσης ότι «η αναχώρηση του προσωπικού της ρωσικής Πρεσβείας σχετίζεται με αυτό». Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε καμία πληροφορία ως προς το αν επρόκειτο για απέλαση, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε σχετική ερώτηση.

Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ότι μια ειδική πτήση από τη Ρωσία σχετίζεται με τις συνομιλίες με τη Ρωσία. Εχθές το πρωί, ένα ρωσικό κυβερνητικό αεροπλάνο μετέβη από τη Μόσχα στο Βερολίνο διαθέτοντας ειδική άδεια. Το αεροσκάφος Ilyushin Il 96-300 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Vnukovo της ρωσικής πρωτεύουσας αργά το απόγευμα. Δεν επιβεβαιώθηκε όμως καταρχήν ούτε από τη Μόσχα ούτε από το Βερολίνο ότι Ρώσοι διπλωμάτες επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ζαχάροβα δήλωσε στον κρατικό στρατιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Swesda ότι περισσότεροι από 20 Γερμανοί διπλωμάτες απελαύνονται, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό. Προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι η Μόσχα θα αντιδρούσε στη «μαζική απέλαση» Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία και τόνισε ότι η Γερμανία αποφάσισε να προβεί πρώτη στο «εχθρικό» αυτό βήμα.

Η Ζαχάροβα κατηγόρησε τη γερμανική πλευρά ότι είχε διαρρεύσει στον Τύπο την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, αν και είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η υπόθεση θα αντιμετωπιζόταν διακριτικά. Η Ζαχάροβα δεν ανέφερε σε ποιο ΜΜΕ αναφερόταν συγκεκριμένα. «Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τακτική του Βερολίνου, η οποία συνεχίζει να καταστρέφει επιδεικτικά τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις σε όλες τους τις διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Θα υπάρξει «σημαντικός περιορισμός του μέγιστου αριθμού υπαλλήλων των γερμανικών διπλωματικών αποστολών» στη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Ζαχάροβα. Ο Γερμανός Πρέσβης στη Μόσχα Γκέζα Αντρέας φον Γκέιρ ενημερώθηκε σχετικά νωρίτερα μέσα στο μήνα.

«Διαψεύδουμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την κατάσταση η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, χωρίς όμως να εξειδικεύσει τί ακριβώς εννοεί, παρά το γεγονός ότι τέθηκε σχετικό ερώτημα. Η δήλωση έγινε σε σχέση με την αναφορά στις συνομιλίες για τη μείωση του αριθμού των στελεχών των ρωσικών Υπηρεσιών Πληροφοριών στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο των σοβαρών εντάσεων στις σχέσεις τους, η Γερμανία και η Ρωσία έχουν επανειλημμένα απελάσει κατά το παρελθόν διπλωμάτες της άλλης χώρας. Η εκπροσώπησή τους στην άλλη χώρα έχει ήδη μειωθεί σοβαρά, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες για τους Γερμανούς πολίτες να έχουν μειωθεί σημαντικά ή να συνδέονται με μεγαλύτερους χρόνους αναμονής. Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά με την έναρξη του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Τον Απρίλιο του 2022 η Ρωσία κήρυξε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 40 Γερμανούς διπλωμάτες και έτσι διέταξε την απέλασή τους. Περισσότεροι από 100 Γερμανοί επλήγησαν από την απόφαση, καθώς κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και μέλη των οικογενειών τους. Πριν από ένα χρόνο, αυτός ο αριθμός αντιπροσώπευε περίπου το 1/3 του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού στη Ρωσία. Η απόφαση απετέλεσε αντίδραση στην απέλαση 40 Ρώσων διπλωματών στις αρχές Απριλίου 2022, οι οποίοι, σύμφωνα με το Βερολίνο, δρούσαν στη Γερμανία ως κατάσκοποι. Από τότε που ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας, η ΕΕ και η Ρωσία έχουν απελάσει εκατοντάδες διπλωμάτες.

Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε επανειλημμένα απελάσει Ρώσους διπλωμάτες. Τον Δεκέμβριο του 2021 χαρακτήρισε δύο υπαλλήλους της ρωσικής Πρεσβείας «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αφορμή ήταν η καταδίκη ενός Ρώσου στο Βερολίνο για δολοφονία. Η Ρωσία ανταποδίδει πάντοτε λαμβάνοντας τα ίδια μέτρα με το Βερολίνο.

Η πτήση του ρωσικού κυβερνητικού αεροσκάφους προκάλεσε ενδιαφέρον το Σάββατο και συζητήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το αεροσκάφος διέθετε τη λεγόμενη Diplomatic Clearance, δήλωσε εκπρόσωπος της Luftwaffe στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία για το φορτίο ή τους επιβάτες. Αφότου η ΕΕ έκλεισε τα αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ για όλες τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες το Φεβρουάριο του 2022, ρωσικά αεροπλάνα φτάνουν σπανίως στη Γερμανία.

Πηγή:ΚΥΠΕ