X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕπικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα που αποσύρονται από την κυπριακή αγορά

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα που αποσύρονται από την κυπριακή αγορά

Σε ζώνη και ψευδοκοσμήματα εντοπίστηκε ποσοστό απελευθέρωσης νικελίου πέραν του ορίου που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και ως εκ τούτου το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ήδη αρχίσει διαδικασία άμεσης απόσυρσης από την κυπριακή αγορά και καταστροφής των μη συμμορφούμενων προϊόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Εργασίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της περί Χημικών Ουσιών Νομοθεσίας, προχώρησε σε εκστρατεία ελέγχου προϊόντων που διατίθενται στην κυπριακή αγορά σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε νικέλιο, μόλυβδο και κάδμιο. Για τα μέταλλα αυτά ισχύουν περιορισμοί στη χρήση σύμφωνα με το Παράρτημα XVII του Κανονισμού REACH.

Μετά από εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων που λήφθηκαν διαπιστώθηκε ότι σε δύο αντικείμενα το ποσοστό απελευθέρωσης νικελίου ήταν πέραν του ορίου που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Διευκρινίζεται ότι το νικέλιο χαρακτηρίζεται ως ευαισθητοποιητικό και συμβάλλει στην ανάπτυξη δερματίτιδας, προκαλώντας κνησμό, ερεθισμό της περιοχής επαφής και συμπτώματα ερυθρότητας και οιδήματος.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα περιορισμό, το νικέλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε προϊόντα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα που έρχονται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα, όπως είναι σκουλαρίκια, περιδέραια, μενταγιόν, βραχιόλια, αλυσίδες, δακτυλίδια και άλλα. Τα αντικείμενα στα οποία το ποσοστό απελευθέρωσης Νικελίου είναι μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται στη νομοθεσία (0,5 μg / cm2 / εβδομάδα) δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλ. 22405609, 22405637 και 22405611, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Τμήματος στην διεύθυνση: http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share