X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕπίσκεψη Δένδια στην Γκάνα και την Γκαμπόν

Επίσκεψη Δένδια στην Γκάνα και την Γκαμπόν

Οι δύο χώρες θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για διάστημα δύο ετών, θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας κρίνεται επιτακτική, με δεδομένη την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, καθώς και τη διαχρονική σημασία που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, και πιο πρόσφατα άλλα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Συρία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά το τελευταίο εξάμηνο, ο κ. Δένδιας είχε εκτεταμένες διμερείς επαφές με ομολόγους του από 11 από τα 15 Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2022-25, συμπεριλαμβανομένων των πέντε Μόνιμων Μελών. Με τρία κράτη εκ των Μόνιμων Μελών έχει υπογράψει σημαντικές συμφωνίες.

Η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Γκάνα και την Γκαμπόν αποτελεί την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δοθεί τον Σεπτέμβριο για δωρεά εμβολίων από την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα δωρίσει 150.000 εμβόλια στην Γκάνα και 200.000 στην Γκαμπόν.

Κατά τις διμερείς επαφές που θα έχει ο κ. Δένδιας τόσο με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, όσο και με άλλους αξιωματούχους αναμένεται να εξεταστεί και τη προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο χώρες, οι οποίες είναι παραθαλάσσιες, έχουν αμφότερες επικυρώσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (η Γκάνα το 1983 και η Γκαμπόν το 1998). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η ελληνική πλευρά να θέσει μετ` επιτάσεως το ζήτημα της ανάγκης σεβασμού και πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ και της UNCLOS.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεδομένης της γεωγραφικής τους θέσης, στον Κόλπο της Γουινέας, οι δύο χώρες διαδραματίζουν ρόλο στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την καταπολέμηση της πειρατείας, η οποία αποτελεί σημαντική πρόκληση στην περιοχή και βεβαίως προτεραιότητα για την Ελλάδα.

H επίσκεψη θα έχει και ανθρωπιστική διάσταση, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί ελληνικό σχολείο στη Γκάνα, όπου φοιτούν 160 μαθητές και θα κάνει δωρεά για την ενίσχυση του σχολείου. Επίσης, αναμένεται να προβεί σε δωρεά στην Γκαμπόν, σε οργανισμό που θα υποδειχθεί από τις αρχές της χώρας.

«Η Ελλάδα, χώρα χωρίς αποικιακό παρελθόν έχει την δυνατότητα να οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Η Γκάνα ήταν εξάλλου η πρώτη χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1957, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη απο-αποικιοποίηση των χωρών της Ηπείρου τις δεκαετίες 60 και 70», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share