Home Featured Επιστολή Πλεύρη στην Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας για την έλλειψη φαρμάκων

Επιστολή Πλεύρη στην Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας για την έλλειψη φαρμάκων

0
Επιστολή Πλεύρη στην Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας για την έλλειψη φαρμάκων

Επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με την οποία ζητεί τη χάραξη κεντρικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Μιλώντας για το ζήτημα της επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο Υπουργός Υγείας σημειώνει ότι οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή που είναι απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

«Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος», αναφέρει ο κ. Πλεύρης στην επιστολή του.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της ΕΕ σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην ΕΕ».

Θέτοντας τους συγκεκριμένους προβληματισμούς υπόψιν της Ευρωπαίας Επιτρόπου, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας ζητεί «να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».

Πηγή:ΚΥΠΕ