Home Featured Επιστροφή στην κερδοφορία για την AstroBank με καθαρά κέρδη €3,3 εκατομμυρίων για το 2021

Επιστροφή στην κερδοφορία για την AstroBank με καθαρά κέρδη €3,3 εκατομμυρίων για το 2021

0
Επιστροφή στην κερδοφορία για την AstroBank με καθαρά κέρδη €3,3 εκατομμυρίων για το 2021

Καθαρά κέρδη ύψους €3,3 εκατ. και κέρδη προ προβλέψεων €18 εκατ., ανακοίνωσε για το 2021 η AstroBank, έναντι καθαρής ζημίας €18,1 εκατ. το 2020. Η τράπεζα αποδίδει την κερδοφορία στη νέα ορθολογικότερη οργανωτική δομή της τράπεζας και τις εστιασμένες επιχειρηματικές προσπάθειες.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης την Τετάρτη. Την παρουσίαση έκανε ο Ανώτερος Οικονομικός Διευθυντής της Τράπεζας Ανδρέας Αρτεμίου, ενώ στη διάσκεψη ήταν παρών και απάντησε σε ερωτήσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αριστείδης Βουράκης.

Στη διάσκεψη ανακοινώθηκε, επίσης η μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) στο 25,6% στο τέλος του 2021, από 30,3% τον προηγούμενο χρόνο και στο 24,1% το α’ τρίμηνο του 2022.

Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΧ αυξήθηκε στο 44,9% το 2021 από 43,9% το 2020 και βελτιώθηκε περαιτέρω το α’ τρίμηνο του 2022 στο 48%, Στόχος της τράπεζας ο δείκτης να πέσει κάτω από το 20% για το τέλος του χρόνου κάτω κάτω από 10% στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.

Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) της Τράπεζας ανήλθε στο 16,58%, σε σύγκριση με 15,02% το 2020.  Η βελτίωση αντικατοπτρίζει την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω κερδοφορίας και της ανακατανομής των κεφαλαιακών δεσμεύσεων στα περιουσιακά στοιχεία. Ο δείκτης κοινών μετοχών (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,31% στο τέλος του 2021. Το πλεόνασμα κεφαλαίου φτάνει στα €32 εκ. O δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) παρέμεινε σε ψηλά επίπεδα, 260%, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις έμεινε σταθερός στο 52%.

Αύξηση καταθέσεων και δανείων

Το συνολικό ενεργητικό της AstroBank στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ανήλθε σε €3.018 εκατ. σε σύγκριση με €2.833 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο. Η αύξηση αντανακλά την σταθερή αύξηση των καταθέσεων, στα €2.191 εκατ. Τα υπόλοιπα δανείων αυξήθηκαν από €1.100 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, στα €1.137 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Η μικρή αύξηση, όπως ανακοινώθηκε, προήλθε από σημαντικές αποπληρωμές δανείων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους και επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων ΜΕΧ, αντισταθμίζοντας τον σημαντικό νέο δανεισμό.

Συγκεκριμένα, η AstroBank ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά με σημαντικό νέο δανεισμό, σχεδόν αποκλειστικά στην κυπριακή αγορά. Κατά τη διάρκεια του έτους, η AstroBank χορήγησε νέα δάνεια ύψους €240 εκατ., το ένα τρίτο των οποίων μέσω λιανικής τραπεζικής, που αφορούν κυρίως στεγαστικά που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων της κυβέρνησης, ενώ τα υπόλοιπα χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) παρέμεινε σε ψηλά επίπεδα, 260%, σε σύγκριση με 246% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις έμεινε σταθερός στο 52%. Το πλεόνασμα ρευστότητας ανέρχεται στα 620 εκ. ευρώ. Όσον αφορά τα κεφάλαια MREL που αφορούν  την απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων η τράπεζα έκλεισε τη χρονιά με 16,81%.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 η AstroBank διατηρούσε, εξάλλου, ρευστότητα και κρατικά ομόλογα αξίας €1.643 εκατ.

Από βασικές δραστηριότητες το 78% των εσόδων

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ανήλθαν σε €48,1 εκατ., σημειώνοντας μείωση 3,2% σε σύγκριση με €49,7 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Η μείωση οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερα έσοδα από επενδύσεις σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα, σε χαμηλότερα έσοδα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σημαντικές αναδιαρθρώσεις) και στο κόστος ολόκληρου του έτους ομόλογων Tier II που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020. Η μείωση αντισταθμίζεται εν μέρει από τα αυξημένα έσοδα από τόκους νέων δανείων, τις συνεχιζόμενες μειώσεις στο μέσο κόστος των καταθέσεων, και στα αρνητικά επιτόκια χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες.

Τα καθαρά έσοδα από χρεώσεις και προμήθειες για το 2021 ανήλθαν σε €16,9 εκατ., έναντι €14,4 εκατ. το 2020, κυρίως λόγω της εισαγωγής ψηλότερων τελών και προμηθειών στο αναθεωρημένο τιμολόγιο συναλλαγών, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2021.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν σε €56,7 εκατ. το 2021, από €78,6 εκατ. το 2020. Λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος της εταιρείας διαχείρισης των ΜΕΧ (€5,5 εκατ. επιπλέον επιβάρυνση το 2021) και το κόστος του Σχεδίου Εθελοντικής Αποχώρησης (ΣΕΑ) το 2020 (€17 εκατ.), τα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά €10,3 εκατ.

Τα έσοδα πριν από τις προβλέψεις ανήλθαν σε €18,1 εκατ., έναντι ζημίας €8,8 εκατ. το 2020. Το 78% προερχόταν από βασικές δραστηριότητες, ενώ το 22% από ειδικές συναλλαγές.

Το κέρδος μετά την φορολογία ανήλθε σε €3,3 εκατ., έναντι ζημίας €18,1 εκατ. το 2020 (κυρίως λόγω του ΣΕΑ).

Το 2021 η τράπεζα πώλησε ακίνητα αξίας €29 εκατ. και αν ληφθούν υπόψη οι επιπρόσθετες πωλήσεις ακινήτων αξίας €21 εκατ. που δεν περιήλθαν στην κατοχή της, τότε η τράπεζα έχει πωλήσεις γύρω αξίας €50 εκατ. Για το 2022 η πωλήσεις μέχρι τώρα ανήλθαν στα €30 εκατ.

Ισορροπημένη πολιτική μεταξύ δανεισμού και επενδύσεων

Από πλευράς του ο κ. Βουράκης ανέφερε ότι η τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην κυπριακή οικονομία με χορηγήσεις της τάξεως των €250 εκατ. που έγιναν πέρυσι, ενώ ανακυκλώνουν κεφάλαια δεσμευμένα σε προβλήματα του παρελθόντος και τα τοποθετούν σε νέες παραγωγικές αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως οι τομείς της υγείας, των ΑΠΕ, του τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας.

Πρόσθεσε ότι η τράπεζα λειτουργεί επιτυχώς με σημαντικά μειωμένο προσωπικό, πάνω από 20% λιγότερο σε σχέση με τις αρχές του 2021.

«Θέλουμε να είμαστε η τράπεζα για τον πελάτη στην οποία μιλάς με κάποιον και προσφέρουμε προσωπική εξυπηρέτηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η προσδοκία είναι να αποτελούν μια τράπεζα σύγχρονη και ευέλικτη.

Ερωτηθείς πώς θα διαχειριστεί η τράπεζα την υπερβάλλουσα ρευστότητα, ανέφερε ότι η τράπεζα ακολουθεί μια ισορροπημένη πολιτική μεταξύ δανεισμού, επενδύσεων σε τίτλους υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και διακράτησης ρευστότητας με την Κεντρική Τράπεζα.

Ερωτηθείς για θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων, είπε ότι με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η AstroBank παραμένει αισιόδοξη και επεκτεινόμενη. Είπε επίσης ότι η τράπεζα δεν έχει δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση, είτε για εξαγορά είτε προς εξαγορά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν είναι στον προγραμματισμό της τράπεζας κάποια ουσιαστική κίνηση αναφορικά με τον αριθμό του προσωπικού.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το προσωπικό σε άλλες τράπεζες, ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εργοδοτικό κόστος στις τράπεζες στην Κύπρο είναι αυξημένο, κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε περιβάλλον συνεννόησης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι δεν θεωρούν ότι η πρόκληση απεργιών είναι κάτι το οποίο βοηθά την Κύπρο, αρχές Ιουνίου, την ώρα που μετά από δύο χρόνια ανοίγει πλήρως η τουριστική σεζόν που, όπως ανέφερε, είναι τόσο σημαντική.

Η τράπεζα δεν επηρεάζεται από την κατάσταση στον Λίβανο

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο στην τράπεζα από την οικονομική κατάσταση στο Λίβανο, ο κ. Βουράκης ανέφερε ότι η τράπεζα δεν επηρεάζεται και παρόλο που έχει Λιβανέζους μετόχους λειτουργεί ως αδειοδοτημένη και λειτουργούσα τράπεζα στην Κύπρο που δεν έχει τις δραστηριότητες υποκαταστήματος. «Δεν είμαστε λιβανέζικη, αλλά κυπριακή τράπεζα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά δραστηριότητες στον Λίβανο, ανέφερε ότι δεν έχουν δραστηριότητες στη χώρα αυτή, αλλά πολύ περιορισμένη οικονομική έκθεση για την οποία έχουν πάρει προβλέψεις για το 2% των κεφαλαίων που είναι σε κίνδυνο.

«Δεν έχουμε ουσιαστική έκθεση στα τεκταινόμενα του Λιβάνου», είπε.

Πρόσθεσε ότι και οι λιβανέζικες καταθέσεις είναι πολύ μικρό μέρος του συνόλου.

Πηγή:ΚΥΠΕ