X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2023, από Στατιστική Υπηρεσία σε 4.800 νοικοκυριά

Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2023, από Στατιστική Υπηρεσία σε 4.800 νοικοκυριά

Την έναρξη στις 3 Απριλίου 2023 της διεξαγωγής της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2023, η οποία θα καλύψει 4.800 νοικοκυριά στις αστικές και αγροτικές περιοχές της Κύπρου, σε μια περίοδο 12 μηνών από τον Απρίλιο 2023 έως τον Μάρτιο 2024, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Στατιστική Υπηρεσία, «η αξιοποίηση της πληθώρας των αποτελεσμάτων της Έρευνας, τόσο ως απαραίτητο συστατικό για τον καταρτισμό επίσημων εθνικών και ευρωπαϊκών στατιστικών όσο και ως αξιόπιστο εργαλείο για κοινωνικοοικονομικού περιεχομένου αναλύσεις από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού,  την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες έρευνες της Υπηρεσίας».

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, σκοπός της έρευνας, η οποία διεξάγεται σύμφωνα με τις συστάσεις και μεθοδολογίες της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat), είναι να μετρηθεί η διάρθρωση των δαπανών των νοικοκυριών ώστε στο πλαίσιο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (που καθορίζει το ύψος του τιμαρίθμου) να αναθεωρηθούν τα αντιπροσωπευτικά αγαθά και υπηρεσίες που απαρτίζουν το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και οι συντελεστές στάθμισης που δίνουν τη σχετική βαρύτητα κάθε αγαθού και υπηρεσίας και να επικαιροποιηθούν τα μεγέθη που αφορούν την ιδιωτική κατανάλωση για το σύστημα εθνικών λογαριασμών,

Επίσης, να αναλυθεί το ύψος και η κατανομή των δαπανών και του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά πηγή εισοδήματος και κατά διάφορες κοινωνικοοικονομικές και δημογραφικές ομάδες και να μελετηθεί το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού μέσω του καταρτισμού διάφορων κοινωνικοοικονομικών δεικτών.

Αναφέρει ότι η συλλογή των στοιχείων θα κατανεμηθεί ισομερώς σε μια περίοδο 12 μηνών από τον Απρίλιο 2023 έως τον Μάρτιο 2024 και κάθε 18 ημέρες θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σε περίπου 240 νοικοκυριά και προσθέτει πως «κατά αυτόν τον τρόπο, θα συλλεχθούν στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τις αγοραστικές τάσεις και συνήθειες των νοικοκυριών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη και αγορές που γίνονται εποχικά».

Αναφέρει επίσης ότι η συλλογή και η καταχώριση των στοιχείων θα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους απογραφείς, με προσωπικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά, με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επιπλέον, η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι οι απογραφείς έχουν εκπαιδευθεί στη συμπλήρωση σχετικών ημερολογίων καταγραφής των καθημερινών εξόδων των νοικοκυριών για περίοδο δύο εβδομάδων και «θα φέρουν ειδική ταυτότητα της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία θα πιστοποιεί την εξουσιοδότηση που τους έχει δοθεί για τη συλλογή των στοιχείων».

Αναφέρει ότι η Έρευνα διεξάγεται σύμφωνα με τον περί Επίσημων Στατιστικών Νόμο του 2021 (Ν. 25(Ι)/2021) και «με βάση τις πρόνοιες του Νόμου, η παροχή των στοιχείων είναι υποχρεωτική».

Η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι «υποχρεούται να τηρήσει τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν ως εμπιστευτικά» και «οι απαντήσεις θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς στατιστικής και κανένας δεν θα λάβει γνώση των ατομικών δεδομένων, ούτε δημόσια Αρχή, ούτε ιδιώτης».

Τέλος, η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι η επιτυχία και η αξιοπιστία της έρευνας βασίζεται στη συνεργασία του κοινού και απευθύνει «θερμή έκκληση προς τα νοικοκυριά που έχουν επιλεγεί τυχαία στο δείγμα να συνεργαστούν με τους απογραφείς που θα τους επισκεφθούν και να δώσουν όλες τις πληροφορίες που θα ζητηθούν».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share