X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕρευνάται η παραχώρηση λιμενικών τεμαχίων σε εταιρείες, αναμένουν απαντήσεις Υπ. Μεταφορών και...

Ερευνάται η παραχώρηση λιμενικών τεμαχίων σε εταιρείες, αναμένουν απαντήσεις Υπ. Μεταφορών και Ελεγκτής

Έρευνα αναφορικά με την απόφαση του προηγούμενου ΔΣ της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) για παραχώρηση χώρων στη λιμενική περιοχή Ζυγίου σε ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού, διεξάγει το νέο ΔΣ της Αρχής, από το οποίο τόσο το Υπουργείο Μεταφορών, όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένουν ενημέρωση και απαντήσεις σε σειρά ισχυρισμών που είδαν των φως της δημοσιότητας αναφορικά με την εν λόγω απόφαση.

Το θέμα εξέτασε αυτεπάγγελτα στη σημερινή συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, έπειτα από πρόταση του Βουλευτή ΔΗΚΟ και Προέδρου της Επιτροπής, Ζαχαρία Κουλία.

Ο νέος Πρόεδρος της ΑΛΚ Αντώνης Στυλιανού, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή, ανέφερε πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων και διερεύνησης του όλου θέματος από το νέο ΔΣ της Αρχής, το οποίο αναμένεται να συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, με στόχο να λάβει απόφαση επί του αιτήματος των δύο εταιρειών για την παραχώρηση συγκεκριμένων τεμαχίων γης.

Σημείωσε πως αφ’ ης στιγμής το θέμα εξετάζεται από το ΔΣ, δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε απόφαση και ότι προκειμένου να διαφυλαχθεί η εν εξελίξει διαδικασία, θα επανέλθει με απαντήσεις προς όλους τους θεσμούς, μετά τη συνεδρία του ΔΣ στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι την 28η να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να ληφθεί απόφαση σε σχέση με το εν λόγω αίτημα», είπε.

Ο κ. Στυλιανού, ο οποίος διετέλεσε μέλος του προηγούμενου ΔΣ της Αρχής, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, είπε πως δεν ακολουθήθηκε διαδικασία προσφοροδότησης για τα εν λόγω τεμάχια και πως κανένα εκ των μελών του προηγούμενου ΔΣ είχε δηλώσει σύγκρουση συμφέροντος.

Ενημέρωσε δε, ότι ο ίδιος είχε τοποθετηθεί αρνητικά κατά τη λήψη της εν λόγω απόφασης από το προηγούμενο ΔΣ.

Νωρίτερα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αναμένει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε στην Αρχή Λιμένων, κατόπιν επιστολής που έλαβε τον Αύγουστο από το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρί, στην οποία διατυπωνόταν σειρά ισχυρισμών.

Οι ισχυρισμοί, στους οποίους ο Γενικός Ελεγκτής καλεί την ΑΛΚ να τοποθετηθεί αφορούν, μεταξύ άλλων: το κατά πόσον μέλος του τότε ΔΣ απέκρυψε σύγκρουση συμφέροντος και στενή συγγένεια με πρόσωπο που συνδέεται με μία εκ των δύο εταιρειών που αδειοδοτήθηκαν, εάν η απόφαση για την παραχώρηση των τεμαχίων λήφθηκε στην τελευταία συνεδρία του προηγούμενου ΔΣ και αφότου είχε ληφθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα σύνθεση του ΔΣ της Αρχής, εάν η απόφαση παραβιάζει το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο της περιοχής Βασιλικού και εάν η συνύπαρξη ηλεκτροπαραγωγών σταθμών με σταθμούς αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αγωγούς τροφοδοσίας καυσίμων και αγωγούς μεταφοράς νερού πυρόσβεσης είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια.

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά να ενημερωθεί για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση των δύο τεμαχίων, την εκτίμηση αξίας του τεμαχίου, την αξία στην οποία παραχωρήθηκαν οι άδειες χρήσης και τη διάρκεια ισχύος αυτών, τα στοιχεία των ιδιωτών στους οποίους παραχωρήθηκαν οι άδειες και τη σύσταση της διευθυντικής τους ομάδας, καθώς και το είδος της ανάπτυξης για το οποίο προορίζεται το υπό αναφορά τεμάχιο γης και εάν αυτό συνάδει με το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής Βασιλικού.

Από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών, ο ΓΔ Σταύρος Μιχαήλ σημείωσε πως το Υπουργείο ενημερώθηκε για το θέμα από δημοσιεύματα στον Τύπο και ζήτησε, με επιστολή του ίδιου του Υπουργού Μεταφορών προς τον Πρόεδρο της Αρχής, άμεση σχετική ενημέρωση και αναμένει απαντήσεις.

Το Υπουργείο Ενέργειας δεν φέρει καταρχήν ένσταση στα αιτήματα των δύο εταιρειών, ανέφερε ο λειτουργός του Υπουργείου Μάριος Μανώλης, ωστόσο, είπε, στα πλαίσια της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού, οι σύμβουλοι του Υπουργείου εισηγούνται όπως πριν τη χωροθέτηση νέων έργων, τα οποία αποτελούν κρίσιμες υποδομές του κράτους, εκπονηθεί εξειδικευμένη μελέτη επικινδυνότητας, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν το δυναμικό και τη χωρητικότητα όλων των υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων εγκαταστάσεων και θα προσδιορίζει την απαιτούμενη διασπορά – ελάχιστες αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μην υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες.

«Η θετική άποψη του Υπουργείου σχετικά με τα αιτήματα των εταιρειών ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθούν τα αποτελέσματα και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν από τις εξειδικευμένες μελέτες σχετικά με τη χωροθέτηση νέων εγκαταστάσεων στην περιοχή, που πιθανόν να κριθούν απαραίτητες να εκπονηθούν», σημείωσε.

Η ανώτερη λειτουργός του Υπουργείου Ενέργειας Χριστίνα Καράπιττα, διευκρίνισε ότι παρόλο που οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις στην περιοχή έχουν διενεργήσει μελέτες επικινδυνότητας, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, εντούτοις λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για νέους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή, οι σύμβουλοι του Υπουργείου εισηγούνται την εκπόνηση νέας εξειδικευμένης μελέτης για την επικινδυνότητα και τους ρύπους.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανού διερωτήθηκε εάν υπάρχει εμπλοκή πρώην Βουλευτή και πρώην Υπουργού στη διαδικασία που αφορά τα δύο τεμάχια. Πρόσθεσε πως σε αυτή τη διαδικασία της αναθεώρησης του σχεδίου, αγνοούνται οι κοινότητες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί, Μαρία Γεωργίου, το εν λόγω τεμάχιο δημιουργήθηκε με επίχωση από άχρηστα υλικά της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, με σκοπό, όπως είπε, «να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα κάποιων επωνύμων».

Αίτημα εννέα κοινοτήτων της περιοχής, είναι να ακυρωθούν οι εγκρίσεις, τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε άλλες εγκαταστάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο μάστερπλαν».

Ζήτησε δε, να εκπονηθεί μελέτη συσσωρευτικότητας για τις συνέπειες της συνύπαρξης όλων αυτών των εγκαταστάσεων στην περιοχή.

«Το θέμα μυρίζει ολίγον τι σκάνδαλο», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο, μέλος του προηγούμενου ΔΣ της Αρχής είχε σύγκρουση συμφέροντος καθώς φέρεται να συνδεόταν με μια εκ των δύο εταιρειών τις οποίες αφορούσε η απόφαση για παραχώρηση γης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η απόφαση για την παραχώρηση των τεμαχίων ουσιαστικά λήφθηκε από μόνο τρία εκ των εννέα μελών του ΔΣ, δηλαδή χωρίς να υπάρχει απαρτία, καθώς δύο μέλη του Συμβουλίου απουσίαζαν στην επίμαχη συνεδρία, δύο τήρησαν αποχή και ο νυν Πρόεδρος της Αρχής, ο οποίος ήταν μέλος του πρώην ΔΣ τοποθετήθηκε αρνητικά, ενώ ένας θα έπρεπε να είχε τηρήσει αποχή λόγω σύγκρουσης συμφέροντος.

Ο κ. Σιζόπουλος μίλησε για «προσυμφωνία η οποία έγινε μεταξύ μελών του ΔΣ και των συγκεκριμένων εταιρειών για να δώσουν τις αιτήσεις και να γίνει στη συνέχεια η έγκριση. Η ουσία όλη, το σκάνδαλο βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο», είπε, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share