Home Featured Έργα πέραν των 50 εκατομμυρίων για την υπόλοιπη θητεία των δημοτικών Αρχών Λεμεσού

Έργα πέραν των 50 εκατομμυρίων για την υπόλοιπη θητεία των δημοτικών Αρχών Λεμεσού

0
Έργα πέραν των 50 εκατομμυρίων για την υπόλοιπη θητεία των δημοτικών Αρχών Λεμεσού

Περισσότερα από 20 έργα συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα αρχίσουν στα επόμενα 2,5 χρόνια στο Δήμο Λεμεσού, ενώ την τελευταία πενταετία ολοκληρώθηκαν ή είναι υπό κατασκευή πέραν των 30 έργων, κόστους 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης σε διάσκεψη Τύπου, όπου έγινε ανασκόπηση των έργων που έγιναν, αλλά και ενημέρωση για τα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν μέχρι τη λήξη της θητείας του δημοτικού συμβουλίου.

«Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε προς τους δημότες, μετά την παράταση της θητείας μας, δηλαδή να τους ενημερώσουμε για όσα έγιναν αυτήν την πενταετία και το πώς θα διαχειριστούμε την περίοδο αυτή που απομένει», είπε.

Σημείωσε δε ότι η Λεμεσός έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό διεθνές κέντρο υπηρεσιών στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, των νομικών και χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και τελευταία, στον τομέα της τεχνολογίας.

Παράλληλα, συνέχισε, «είμαστε μια πόλη με υπαρκτά προβλήματα όπως κάθε σύγχρονη πόλη, ανομοιόμορφη ανάπτυξη, ψηλά ενοίκια, κυκλοφοριακό, κενά στις υποδομές κ.α.» τονίζοντας ότι «ως τοπική αρχή, επιχειρήσαμε να διαδραματίσουμε το δικό μας ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης, ενισχύοντας τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη της».

Υπενθυμίζοντας το σχέδιο της Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης (Ο.Λ.Α), ο κ. Νικολαίδης είπε πως μέσω αυτού «ενώσαμε δυνάμεις με τους άλλους πέντε δήμους της ευρύτερης αστικής περιοχής Λεμεσού, με στόχο να διαμορφώσουμε τη Λεμεσό που θέλουμε για τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά και να πολλαπλασιάσουμε τις πιθανότητες μας να διεκδικήσουμε, συνολικά, περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα ταμεία, Ευρωπαϊκά και Εθνικά, τις επόμενες δυο δεκαετίες».

Προς επίτευξη των στόχων, πρόσθεσε, ο Δήμος προώθησε μια σειρά από έργα, όπως αναβάθμιση στις συνοικίες της πόλης, αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενίσχυση της καθαριότητας, αναβάθμιση του πρασίνου, προγράμματα κοινωνικής συνοχής και απάντηση στο πρόβλημα με τα ψηλά ενοίκια μέσα από το Σχέδιο Προσιτής Στέγης και την ανέγερση 600 οικιστικών μονάδων, σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ.

Την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λεμεσού, ολοκληρώθηκαν ή είναι υπό κατασκευή περισσότερα από 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα επόμενα 2,5 χρόνια θα αρχίσουν πέραν των 20 έργων, κόστους πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν υπολογίζονται σε αυτά το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων και του Σχεδίου Προσιτής Στέγης.

Ανάμεσα στα έργα που ολοκληρώθηκαν την πενταετία, περιλαμβάνονται η σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου με την Φραγκλίνου Ρούσβελτ (Α’ φάση), η ανάπλαση της οδού Αγίας Φυλάξεως (Α’ φάση), η δημιουργία του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών «Αποθήκες Παπαδάκη», η δημιουργία πάρκου σκύλων, η αναβάθμιση πλατειών, η δημιουργία του «πράσινου περίπατου» στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, η επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη, η ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, το Κέντρο Καινοτομίας κ.α.

Σε εξέλιξη, ανέφερε ο Νίκος Νικολαΐδης, βρίσκεται η αποκατάσταση των δημοτικών κατοικιών στην Μισιαούλη και Καβάζογλου, για σκοπούς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, η δημιουργία περιβαλλοντικών γειτονιών σε Ομόνοια – Ζακάκι και Άγιο Σπυρίδωνα, η νέα υπαίθρια αγορά, το κτίριο της φιλαρμονικής, η ανάπλαση του πάρκου Αγίου Γεωργίου Χαβούζας, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας και η αναβάθμιση της δημοτικής πινακοθήκης.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα 2,5 χρόνια, ο Δήμος Λεμεσού προγραμματίζει να ξεκινήσει έργα για την περιβαλλοντική γειτονιά στον Άγιο Νικόλαο, την ανάπλαση του πάρκου στην οδό Γκογκέν στο Ζακάκι, την ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων και του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ , τη δημιουργία μουσείου αθλητικής ιστορίας ΓΣΟ και μουσείου Λεμεσιανού Καρναβαλιού, την αναβάθμιση του δημόσιου κήπου, τη δημιουργία δημοτικών και πολιτιστικών υποδομών στο τεμάχιο «Επαμεινώνδα», την ανάπλαση του Lady’s Mile, την Β’ φάση ανάπλασης του κέντρου της Αγίας Φύλας κ.α.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της τοπικής αρχής για αξιοποίηση των καινοτομιών αιχμή, την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, την προσπάθεια για ενίσχυση της δυναμικής και των προοπτικών της γαλάζιας οικονομίας στην πόλη και τη στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού, μέσα από υποδομές και άλλες δράσεις.

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με τις αντιδράσεις στην δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή της οδού Αγίας Φυλάξεως με τη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ (περιοχή Café Pari), ο κ.Νικολαϊδης σημείωσε ότι έγινε επικαιροποίηση του σχεδιασμού, στη βάση των αρχών του ΣΒΑΚ, από τα δημόσια έργα.

«Δεν είναι θέμα να αποφασίσει ή να προδιαγράψει ο Δήμος για το σχεδιασμό, αλλά να αξιολογήσει τις εισηγήσεις των ειδικών», είπε και πρόσθεσε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις όλων, αλλά αν συνεχίσει η συζήτηση του θέματος, που εκκρεμεί από το 2002, τότε το έργο δεν θα γίνει ούτε στα επόμενα 10 χρόνια.

Σε παρατήρηση ότι γίνεται λόγος για καταστροφή αριθμού δέντρων και του παιδότοπου που βρίσκονται εντός των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων, εάν το έργο γίνει όπως έχει σχεδιαστεί, ο Νίκος Νικολαϊδης τόνισε πως ο Δήμος Λεμεσού δεν θα προκρίνει λύση που θα καταστρέφει το πράσινο ή θα γίνεται σε βάρος των παιδιών.

«Θα βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση γιατί οφείλουμε υπεύθυνα και σοβαρά, με ορθολογισμό και σοβαρότητα να αποφασίσουμε», συμπλήρωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ