Home Featured Εργαλείο εκβιασμού η απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ, τονίζει η Φον ντερ Λάιεν

Εργαλείο εκβιασμού η απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ, τονίζει η Φον ντερ Λάιεν

0
Εργαλείο εκβιασμού η απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ, τονίζει η Φον ντερ Λάιεν

Η διακοπή μονομερώς από την Gazprom της παροχής φυσικού αερίου σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί «ακόμα μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζοντας την ανακοίνωση για διακοπή παροχής στην Πολωνία και στη Βουλγαρία.

Όπως είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, έχει συγκληθεί συνάντηση της ομάδας συντονισμού της ΕΕ για θέματα φυσικού αερίου με αντικείμενο τον καθορισμό μιας συντονισμένης απάντησης της ΕΕ, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία με διεθνείς εταίρους για να διασφαλιστούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας, καθώς και με Ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Η ενέργεια αυτή της Gazprom, σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, είναι «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» και «δείχνει για ακόμα μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου».

Υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ έχει προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο σε συντονισμό με τα κράτη μέλη, πρόσθεσε πως έχει γίνει προσπάθεια διασφάλισης εναλλακτικών πηγών προμήθειας και για διατήρηση της μεγαλύτερης δυνατής πληρότητας στους χώρους φύλαξης φυσικού αερίου.

«Τα κράτη μέλη έχουν βάλει μπροστά μέτρα έκτακτης ανάγκης για ακριβώς ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε συντονισμένα και αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι πως θα σταθούμε ενωμένοι και με πλήρη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από αυτή τη νέα πρόκληση», υπογράμμισε.

Πηγή:ΚΥΠΕ