Μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο επιστρέφει στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον και τις συναντήσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάσι Κουάρτενγκ, εν μέσω εντεινόμενων αναφορών ότι η Πρωθυπουργός Λιζ Τρας ετοιμάζεται να πάρει πίσω κι άλλα από τα μέτρα που περιλαμβάνει ο αμφιλεγόμενος μίνι προϋπολογισμός του περασμένου μήνα.

Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν ενημερώθηκαν προχείρως ότι τελικά ο κ. Κουάρτενγκ θα επέστρεφε στη βρετανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης. Στις επίμονες ερωτήσεις για το λόγο αυτής της ασυνήθιστης αλλαγής προγράμματος, η απάντηση από συνεργάτη του Υπουργού ήταν πως πρέπει να γίνουν συζητήσεις «για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο», το οποίο όμως έχει ανακοινωθεί πως δε θα παρουσιαστεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια ειπώθηκε πως οι αγορές εξακολουθούν να είναι «ταραγμένες» και για αυτό ο Υπουργός θέλει να είναι στο Λονδίνο για να έχει εκ του σύνεγγυς τις επαφές που απαιτούνται.

Οι δημοσιογράφοι επισήμαναν στους συνεργάτες του κ. Κουάρτενγκ ότι η εσπευσμένη επιστροφή στη Βρετανία μοιάζει με ένδειξη «πανικού» και θυμίζει αντίστοιχες εικόνες από την ελληνική οικονομική κρίση, με την απάντηση να είναι πως δεν συγκρίνονται οι κλίμακες των δύο περιστάσεων.

Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τελούσα υπό πίεση από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της η κα Τρας ετοιμάζεται να επιτρέψει τελικά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, αύξηση που είχε αποφασίσει να καταργήσει με τον μίνι προϋπολογισμό.

Η αύξηση που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Τζόνσον, Ρίσι Σούνακ επρόκειτο να φέρει τον συντελεστή από το 19% στο 25% τον προσεχή Απρίλιο.

Ενδεχομένως να υπάρξουν και περισσότερες ακυρώσεις φορολογικών περικοπών, καθώς οικονομικοί σχολιαστές και βουλευτές λένε ότι είναι ο μόνος τρόπος να πειστούν οι αγορές για τη σταθερότητα των βρετανικών δημοσίων οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει περικοπές φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών και οικονομική στήριξη κατά της ενεργειακής ακρίβειας, δημιουργώντας σύμφωνα με ανεξάρτητη ανάλυση μία χρηματοδοτική «μαύρη τρύπα» ύψους 62 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ήδη η κα Τρας έχει ανατρέψει την απόφαση κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%.

Πηγή:ΚΥΠΕ