X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕστάλη επίσημα πρόσκληση και στην Τουρκία για την πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής...

Εστάλη επίσημα πρόσκληση και στην Τουρκία για την πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας από Μισέλ και Τσεχία

Την αποστολή των προσκλήσεων για την πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου μια μέρα πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 7 Οκτωβρίου, επιβεβαίωσε ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες Ευρωπαίους αξιωματούχος.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι πρώτες επιστολές, τις οποίες συνυπογράφουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα ως εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έχουν σταλεί στα ηγέτες χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ, ορισμένα από τα οποία είναι υποψήφια ή δυνητικά υποψήφια για ένταξη: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ισλανδία, Κόσοβο, Λίχτενσταϊν, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιστολή πρόσκλησης συνυπογράφεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο οι επιστολές για τους ηγέτες των 27 κρατών μελών θα σταλούν μαζί με τις καθιερωμένες προσκλήσεις για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόταση για τη θέσπιση της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ως φόρουμ για όλες τις χώρες της Ευρώπης πέρα από τα σύνορα της ΕΕ είχε διατυπωθεί αρχικά από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μεταξύ άλλων ως απάντηση στην δυσαρέσκεια που προκαλεί σε πολλές υποψήφιες για ένταξη χώρας η αργή εξέλιξη των διαδικασιών διεύρυνσης.

Κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο οι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως για την ανάπτυξη της ιδέας εκ μέρους της Προεδρίας, με την προοπτική οι συναντήσεις των ηγετών από χώρες της Ευρώπης να γίνονται επί ίσοις όροις (δηλαδή δεν θα πρόκειται για συνάντηση της ΕΕ με τρίτα κράτη) μια με δύο φορές τον χρόνο.

Ωστόσο, κοινοτικοί αξιωματούχοι τονίζουν συνεχώς πως η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει υφιστάμενους οργανισμούς ή δομές, ούτε υποκαθιστά τη διεύρυνση, και δεν έχει στόχο τη δημιουργία νέων δομών.

Όσον αφορά τα διαδικαστικά της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, αναμένεται πως θα υπάρξει μια συνάντηση ολομέλειας όλων των ηγετών στις 13:00 – 14:00 (τοπική ώρα, ίδια με ώρα Κύπρου), ενώ θα ακολουθήσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης μέχρι τις 17:00 οι οποίες θα καλύψουν θέματα ειρήνης και ασφάλειας, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οικονομίας, μετανάστευσης και κινητικότητας.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με δείπνο από τις 20:30 μέχρι τις 22:30, ενώ στο περιθώριο των συναντήσεων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν διμερείς επαφές.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόθεση για έκδοση κοινής δήλωσης ή επίσημων συμπερασμάτων μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share