Home Featured Ετήσια αύξηση 3,6% στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το Μάιο

Ετήσια αύξηση 3,6% στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το Μάιο

0
Ετήσια αύξηση 3,6% στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το Μάιο

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο 2023 αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Συγκριτικά με τον Μάιο του 2022, οι κατηγορίες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση τον Μάιο 2023 ήταν τα Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά, με αύξηση 8,9%, η Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (4,7%) και Επίπλωση, Οικιακός Εξοπλισμός και Προϊόντα Καθαρισμού (4,6%). Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα-Αλκοολούχα Ποτά-Καπνός, με αύξηση 7,6% και στην Ενέργεια, όπου σημειώθηκε μείωση 6,3%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%, ενώ η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Μεταφορές που σημείωσε μείωση κατά 2,6%. Στις οικονομικές κατηγορίες, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Τρόφιμα-Αλκοολούχα Ποτά-Καπνός που αυξήθηκε 1,5%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, σημειώθηκε αύξηση 5,4% στον δείκτη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο που αυξήθηκαν κατά 12,1%, στα Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά με αύξηση 8,6% και στα Εστιατόρια και Ξενοδοχεία με αύξηση 7,5%.

Πηγή:ΚΥΠΕ