X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕτήσια πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού...

Ετήσια πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη

Ετήσια πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο σημείωσε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) λόγω του εξαιρετικά αβέβαιου γεωπολιτικού, οικονομικού και υγειονομικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, αναφέρεται στο δελτίο του Κέντρου, κατέγραψε ετήσια μείωση 2,6% τον Οκτώβριο του 2022, μετά από ετήσιες μειώσεις 2,6% τον Σεπτέμβριο και 2,1% τον Αύγουστο του 2022, με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

«Αρνητικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο του 2022 αντανακλώντας το εξαιρετικά αβέβαιο γεωπολιτικό, οικονομικό, και υγειονομικό περιβάλλον», σημειώνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του ΠΚ, «αξιοσημείωτη ετήσια πτώση κατέγραψαν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2022, με τον ΔΟΚ στην ευρωζώνη να φθάνει στο χαμηλότερο επίπεδο του από τον Νοέμβριο του 2020.

Αναλυτικά, η εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρωζώνη, με το οικονομικό κλίμα να σημειώνει την μεγαλύτερη επιδείνωση στον τομέα των υπηρεσιών για την Κύπρο και στον τομέα της κατανάλωσης για την ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται, στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ εξακολουθεί να συμβάλλει η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, καταγράφοντας σημαντική ετήσια άνοδο και τον Οκτώβριο του 2022. Ομοίως, στην πτώση του Δείκτη συμβάλλει και ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία, ο οποίος έχει σχετικά υψηλότερη βαρύτητα στον Δείκτη.

Στον αντίποδα, προστίθεται, «η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης των υπόλοιπων συνιστωσών του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο συγκρατεί την περαιτέρω πτώση του Δείκτη».

Συγκεκριμένα, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο όγκος λιανικών πωλήσεων καθώς και οι αφίξεις τουριστών, συμβάλλουν στην βραχυπρόθεσμη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, αναφέρεται.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του ΠΚ, «ο συνεχιζόμενος αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ αντανακλά το εξαιρετικά αβέβαιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς και την πιθανή περαιτέρω επιδείνωση του κορωνοϊού (COVID-19) το χειμώνα».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share