X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕυγνωμοσύνη για τη συνεργασία και στήριξη της Ελλάδας, εξέφρασε ο ΠτΔ στη...

Ευγνωμοσύνη για τη συνεργασία και στήριξη της Ελλάδας, εξέφρασε ο ΠτΔ στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ευγνωμοσύνη για την συνεργασία και την στήριξη της Ελλάδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ευγνωμοσύνη του για τη στενή συνεργασία που είχε με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μέσα από τη στενή συνεργασία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε -και νομίζω αντιμετωπίσαμε- αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πώς χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε.

Κάτι, σημείωσε, «που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ο δεύτερος λόγος της σημερινής του παρουσίας στην Ελλάδα είναι και η εμπράκτως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνισμό, προς τον ελλαδικό ελληνισμό, με τη θεμελίωση των οικισμών, των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.

«Επαναλαμβάνω, αυτό είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα, είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ συγκινητική στιγμή καθώς σήμερα υποδέχθηκε για τελευταία φορά τον κ. Αναστασιάδη με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κύπρου.

«Θέλω από καρδιάς και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και του ελληνισμού συνολικά, να σε ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερες στην πατρίδα σου. Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από σας. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος γι΄ αυτό», σημείωσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθεί εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθησή του ότι το ζήτημα της δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης θα παραμείνει στην καρδιά του κ. Αναστασιάδη. «Ένας στόχος, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίστηκες καθ΄ όλη σου τη σταδιοδρομία και πριν γίνεις Πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα», σημείωσε.

Στη συνέχεια υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου, Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών που στόχο έχει την προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών που απονέμονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή φορείς Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελληνική Δημοκρατία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share