X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕυχαριστίες για θέση αρχών στο Κυπριακό, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής στον...

Ευχαριστίες για θέση αρχών στο Κυπριακό, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής στον Ελβετό Πρέσβη

Τις ευχαριστίες της για τη σταθερή θέση αρχών της Ελβετίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και για τη σημαντική οικονομική στήριξη που παρέχει η Ελβετία στην Κύπρο για την υλοποίηση σημαντικών έργων που άπτονται κυρίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέφρασε την Τρίτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, υποδεχόμενη τον νέο Πρέσβη της Ελβετίας στην Κύπρο Κριστόφ Μπούργκενερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η Πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε στον Ελβετό Πρέσβη κάθε επιτυχία και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για κάθε δυνατή στήριξη στο έργο του, ενώ κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκαν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες, στη βάση κοινών αρχών και εκφράστηκε η βούληση για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού.

Αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η κ. Δημητρίου αναφέρεται πως υπογράμμισε ότι στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, προς επίτευξη λύσης που θα επανενώνει τη χώρα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς περί λύσης «δύο κρατών», νομιμοποιώντας έτσι τα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής», τόνισε η κα Δημητρίου και επέκρινε τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων, ενέργειες οι οποίες, όπως επισήμανε, απομακρύνουν έτι περαιτέρω από τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού.

Η στήριξη από φίλες χώρες, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ευόδωση των προσδοκιών ολόκληρου του κυπριακού λαού, υπογράμμισε η κα Δημητρίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπούργκενερ σημειώνεται πως επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση αρχών και την ετοιμότητα της χώρας του να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα υπό την ιδιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2023-2024.

Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του επαναπατρισμού κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share