Home Featured Eυρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες εξετάζουν τη συγχώνευση για τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου πρωταθλητή»

Eυρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες εξετάζουν τη συγχώνευση για τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου πρωταθλητή»

0
Eυρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες εξετάζουν τη συγχώνευση για τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου πρωταθλητή»

Ο γαλλικός δορυφορικός φορέας Eutelsat ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον βρετανικό OneWeb για τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου πρωταθλητή» στο ευρυζωνικό διαδίκτυο, ο οποίος θα ανταγωνίζεται αμερικανικούς φορείς, όπως η Starlink του Ήλον Μασκ.

Η δορυφορική ευρυζωνικότητα υπόσχεται να φέρει κάλυψη στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη και να παρέχει συνδεσιμότητα στα αεροπλάνα και σε προϊόντα όπως τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα.

Η Starlink ηγείται της αγοράς με περισσότερους από 2.000 μικροσκοπικούς δορυφόρους σε τροχιά χαμηλότερης τροχιάς (LEO), μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Η Eutelsat παρέχει ήδη ορισμένες υπηρεσίες διαδικτύου μέσω μιας συμφωνίας με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange, χρησιμοποιώντας το δίκτυό της με 35 μεγαλύτερους δορυφόρους που λειτουργούν χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Γη σε γεωστατική τροχιά (GEO), οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για την τηλεόραση και άλλες επικοινωνίες.

Ωστόσο, η Eutelsat δήλωσε ότι η συγχώνευση με την OneWeb, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη του είδους που θα συνδέει δορυφόρους GEO και LEO (η OneWeb έχει 428 δορυφόρους σε τροχιά).

Η γαλλική εταιρεία δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε «μοναδική θέση» για να εκμεταλλευτεί μια αγορά που αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Ο «πιθανός συνδυασμός όλων των μετοχών θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη στη συνδεσιμότητα», ανέφερε η Eutelsat σε δήλωσή της. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό.

Ο Μασκ δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας που σχεδιάζει να κυριαρχήσει στην αγορά. Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να εκτοξεύσει περίπου 3.200 δορυφόρους.

Τα χρήματα εισρέουν στον τομέα, με τον Μπέζος να έχει προφανώς δεσμευτεί να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο λεγόμενο Project Kuiper, ενώ κρατικοί φορείς επιθυμούν επίσης να συμμετάσχουν στην πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει περίπου 250 δορυφόρους μέχρι το 2024 και η Κίνα έχει σχέδιο να εκτοξεύσει 13.000 δικούς της.

Η βρετανική κυβέρνηση κατέχει μερίδιο στην OneWeb, ενώ η Eutelsat κατέχει ήδη το 23% των μετοχών της OneWeb, κατά συνέπεια η συναλλαγή θα αποτελούσε ένα «λογικό επόμενο βήμα στην επιτυχημένη συνεργασία», δήλωσε η γαλλική εταιρεία.

Η πιθανή συμφωνία έχει όμως αρκετά πιθανά εμπόδια να ξεπεράσει, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να εγκριθεί από τους μετόχους της Eutelsat και τις ρυθμιστικές αρχές.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι αυτές οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε η γαλλική εταιρεία.

Οι μετοχές της Eutelsat σημείωσαν πτώση άνω του 17% στις πρώτες συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Πηγή:ΚΥΠΕ