Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Ευρωπαϊκή Αίθουσα Σύνταξης με συνεργασία 18 πρακτορείων από όλη την Ευρώπη, εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες

Ευρωπαϊκή Αίθουσα Σύνταξης με συνεργασία 18 πρακτορείων από όλη την Ευρώπη, εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες

0
Ευρωπαϊκή Αίθουσα Σύνταξης με συνεργασία 18 πρακτορείων από όλη την Ευρώπη, εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες

Τα εγκαίνια Ευρωπαϊκής Αίθουσας Σύνταξης (European Newsroom), την οποία διαχειρίζεται μια κοινοπραξία 18 πρακτορείων ειδήσεων από όλη την Ευρώπη και που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού επελέγη έπειτα από πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 1,76 εκατομμυρίου ευρώ, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Το European Newsroom φιλοξενεί ανταποκριτές 18 πρακτορείων ειδήσεων υπό τον συντονισμό της Deutsche Presse-Agentur και λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2022 στις εγκαταστάσεις του Βελγικού πρακτορείου ειδήσεων Belga στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, οι ανταποκριτές των πρακτορείων που συμμετέχουν παράγουν, παράλληλα με την τακτική τους εργασία, δύο συνόψεις ευρωπαϊκών ειδήσεων την εβδομάδα, ανταλλάζοντας υλικό το οποίο διαχέεται μέσα από όλα τα ειδησεογραφικά τους πρακτορεία.

Η Ευρωπαϊκή Αίθουσα Σύνταξης προσφέρεται για εργαστήρια εκπαίδευσης για τα πρακτορεία που συμμετέχουν, σε θέματα όπως την κυβερνοασφάλεια, τον έλεγχο την επαλήθευση ειδήσεων (fact-checking) και τη χρήση πολυμέσων, ενώ προσφέρει και υπηρεσίες όπως ατζέντα εκδηλώσεων, κοινούς χώρους για συνεντεύξεις και υπηρεσίες διαπίστευσης.

Ο στόχος είναι η προώθηση μιας ολοκληρωμένης, πολύγλωσσης και πανευρωπαϊκής προσέγγισης στην ειδησεογραφία βάσει επαγγελματικών προδιαγραφών.

Όπως σημειώνεται, στην Ευρωπαϊκή Αίθουσα Σύνταξη συμμετέχει και το Ukrinform, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο δεν θα καταβάλλει τέλη για την πρόσβαση στις υπηρεσίες της.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν οι Αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα και Μαργαρίτης Σχοινάς. Η χρηματοδότηση της Κομισιόν καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Αίθουσας Σύνταξης μέχρι το τέλος του 2023.

Στο έργο συμμετέχουν 16 πρακτορεία από 11 κράτη μέλη και από τέσσερα υποψήφια ή μελλοντικά κράτη μέλη, και ακόμα δύο πρακτορεία που προστέθηκαν στη συνέχεια και δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Πρόκειται για τα πρακτορεία dpa (Γερμανία), AFP (Γαλλία), Agerpres (Ρουμανία), ANSA (Ιταλία), APA (Αυστρία), Belga (Βέλγιο), BTA (Βουλγαρία), Europapress και EFE (Ισπανία), HINA (Κροατία), STA (Σλοβενία), TASR (Σλοβακία), ATA (Αλβανία), FENA (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), MIA (Βόρεια Μακεδονία) και Tanjug (Σερβία), καθώς και – χωρίς χρηματοδότηση – τα PAP (Πολωνία) και Ukrinform (Ουκρανία).

Πηγή:ΚΥΠΕ