Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Eξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον στη Σενεγάλη εξαιτίας τεράστιας έλλειψης νερού

Eξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον στη Σενεγάλη εξαιτίας τεράστιας έλλειψης νερού

0
Eξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον στη Σενεγάλη εξαιτίας τεράστιας έλλειψης νερού

Κρίσιμο διαγράφεται το μέλλον στη Σενεγάλη εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης νερού.

Πολλοί κάτοικοι στη Ντακάρ αναγκάζονται να σηκώνονται στη μέση της νύχτας για να μαζέψουν λίγο νερό από τις βρύσες τους, αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης οι βρύσες στεγνώνουν συνήθως πριν χαράξει ο ήλιος.

H παροχή διακόπτεται τουλάχιστον 2-3 φορές τη μέρα.

Η πληθυσμιακή έκρηξη στη Σενεγάλη εντείνει την πίεση στους λιγοστούς υδάτινους πόρους της χώρας και ειδικά στην πρωτεύουσα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, τα προβλήματα είναι σημαντικά και θα αυξάνονται τις επόμενες δεκαετίες.

Πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ντακάρ κατέδειξε ότι έγινε κακή διαχείριση των υδάτων, υπερεκμετάλλευση και ρύπανση των υπόγειων υδάτων.

«Το νερό είναι πηγή ζωής, αλλά εδώ το νερό είναι πηγή προβλημάτων», είπε η Κάτια Ντιούφ δήμαρχος σε προάστιο στην Ντακάρ όπου ο πληθυσμός αυξήθηκε από 70,000 κατοίκους σε 125,000 σε μία δεκαετία.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Σενεγάλης των 17 εκατομμυρίων κατοίκων ζει στην περιοχή της Ντακάρ, η οποία είναι επίσης το οικονομικό κέντρο της χώρας. Εκεί υπάρχει πρόβλημα και με το αποχετευτικό σύστημα και μεγάλα τμήματα της περιοχής πλημμυρίζουν στις βροχοπτώσεις.

Η κυβέρνηση της Σενεγάλης ισχυρίζεται ότι το 99 τοις εκατό των κατοίκων σε αστικές περιοχές και το 91 τοις εκατό των κατοίκων της υπαίθρου έχουν πρόσβαση σε νερό.

Το Ντακάρ τροφοδοτείται από τέσσερα εργοστάσια που αντλούν νερό από μια λίμνη περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης και από υδροφορείς. Υπολογίζεται ότι το τέταρτο εργοστάσιο θα παράγει 200.000 κυβικά μέτρα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2022 κάτι που θα εγγυάται την παροχή νερού στο Ντακάρ μέχρι το 2026. Κατασκευάζονται επίσης μονάδες αφαλάτωσης.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η κατανάλωση νερού στη Σενεγάλη αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 30 και 60 τοις εκατό έως το 2035.

Πηγή:ΚΥΠΕ