X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈχετε ξεπεράσει όρια και αντοχές σας και σας ευγνωμονούμε δήλωσε ο ΠτΔ...

Έχετε ξεπεράσει όρια και αντοχές σας και σας ευγνωμονούμε δήλωσε ο ΠτΔ προς τους εθελοντές πυροσβέστες στην Ελλάδα

Έχετε ξεπεράσετε πολλές φορές τους δικούς σας φόβους, όρια και αντοχές και γι’ αυτό ως Πολιτεία και ως λαός, σας τιμούμε και σας είμαστε ευγνώμονες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελετή βράβευσης της κυπριακής αποστολής εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα, εκφράζοντας αισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του στην τελετή που έγινε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, εξήρε την αυταπάρνηση, τον απαράμιλλο ζήλο και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν στο σύνολό του τα μέλη της αποστολής, παραμένοντας πιστοί στο καθήκον που τους ανατέθηκε.

Ανταποκρινόμενοι πλήρως στις πρωτόγνωρες, αντίξοες και κυρίως άκρως επικίνδυνες συνθήκες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, καταφέρατε να συνδράμετε καταλυτικά στην διαχείριση των πυρκαγιών, στην αποτροπή του μέγιστου κινδύνου όσον αφορά την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και στην προστασία του δασικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος, ανέφερε στους παρευρισκόμενους.

«Στο πλαίσιο αυτό τιμήσατε πρωτίστως την πατρίδα μας, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον αδελφό ελληνικό λαό», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την συντεταγμένη δράση όλων των αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών και εθελοντικών φορέων που επέτρεψε την άμεση αντίδραση και τον έλεγχο των πυρκαγιών που έπληξαν και τη δική μας πατρίδα το φετινό καλοκαίρι.

Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, αισθάνθηκε την ανάγκη να αποστείλει προσωπική επιστολή στους συναδέλφους τους, στους δασοπυροσβέστες και στους εθελοντές εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της Πολιτείας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, την ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό.

«Θέλω να σας πω ότι αισθάνθηκα συγκίνηση όταν άκουσα τα καλύτερα των σχολίων για όσους είχαν εθελοντικά μεταβεί στην Ελλάδα. Για τον επαγγελματισμό, αλλά και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ειλικρινά τόσο από την Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας άκουσα τα καλύτερα και ένιωσα πραγματικά και συγκίνηση και περηφάνεια. Θέλω να σας συγχαρώ θερμά και να σας πω ότι επάξια γίνεται απόψε αυτή η τελετή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναγνωρίζουν, συνέχισε, το πολυσύνθετο έργο που καλούνται να επιτελέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και τους αστάθμητους παράγοντες που συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον επιχειρησιακού πεδίου στο οποίο πρέπει να δράσουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε την αυτονόμηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και υπογράμμισε την αύξηση, κατά 40,2% σε σχέση με το 2016, του προϋπολογισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, την συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων, και την μελέτη για αύξηση του προσωπικού για ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των δομών πυρόσβεσης, καθώς και την αντικατάσταση και την ενίσχυση του εξοπλισμού των επίγειων και πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες προσφοροδότησης για παραλαβή επιπρόσθετων βαρέων οχημάτων μέχρι το 2022, ενώ υπάρχει πρόγραμμα για αντικατάσταση 6 βαρέων πυροσβεστικών οχημάτων για κάθε χρόνο που θα ακολουθεί, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι, πέραν της ενίσχυσής του με δύο πρωτεύοντα πτητικά μέσα, το Τμήμα Δασών προγραμματίζει την αγορά ή και ενοικίαση άλλων δύο ή των όσων απαιτούν οι ανάγκες της Υπηρεσίας.

Παράλληλα, συνέχισε, έχει ετοιμαστεί πρόταση, στη βάση ειδικής μελέτης από εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, για τη βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων, η οποία θα τεθεί στο αμέσως επόμενο διάσημα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση περαιτέρω του δικτύου των πυροσβεστικών σταθμών, την δημιουργία νέου αεροδιαδρόμου στο Μάμμαρι και πρόσθεσε ότι γνωρίζει για τις ενστάσεις για το ψηλό κόστος και έδωσε οδηγίες αντί να επιζητούν τη δημιουργία αεροδρομίου να ζητούν ελικοδρόμιο στη Λινού.

Σημείωσε την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του Συντονιστικού Κέντρου Ζήνων, στο οποίο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ήδη συγκροτήθηκε και ενεργεί ειδική ομάδα επιτήρησης και συντονισμού, με μέλη τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και από το τμήμα δασών.

Επιπλέον, είπε, αποφασίστηκε η αγορά Παγκύπριου Συστήματος Εναέριας Επιτήρησης, προκειμένου να αξιοποιήσουμε περαιτέρω σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πυρόσβεση και την πρόληψη πυρκαγιών, απόφαση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στην δημιουργία περαιτέρω αντιπυρικών ζωνών, τον καταρτισμό σχεδίων δράσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών για τον συντονισμό των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης όπως το σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ, ΠΥΡΣΟΣ, ΗΦΑΙΣΤΟΣ, την αύξηση των εκστρατειών πρόληψης, την εκπαίδευση και αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων και την προώθηση νομοθεσιών, οι οποίες προβλέπουν σημαντικά αυστηρότερες ποινές για όσους είτε εσκεμμένα είτε εξ αμελείας προκαλούν εστίες πυρκαγιών.

Σημαντική, συνέχισε, ώθηση στο Σύστημα Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών αναμένεται να προσδώσει η πρόταση που έχει περιληφθεί στο εγκεκριμένο πλέον Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συμπληρώνεται από κρατικά κονδύλια. Έχει προϋπολογισμό πέραν των 28 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει 18 σημαντικές δράσεις ενίσχυσης των υποδομών, του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης, πρόσθεσε.

«Αμετάθετος στόχος μας είναι, μέσα από τολμηρές αποφάσεις και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, να εδραιώσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, της ζωής τους, της περιουσίας τους, αλλά και του εθνικού μας πλούτου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θέλησε να συγχαρεί θερμά το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Άμυνα, το σύνολο της ηγεσίας των Σωμάτων που έλαβαν μέρος, ως επίσης όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για το δύσκολο έργο που καθημερινά φέρνουν εις πέρας, ενάντια στις όποιες αντιξοότητες καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν.

Δεν έχω αμφιβολία, κατέληξε, ότι στο σύνολό σας εκλαμβάνετε την αποψινή τιμή ως πρόσθετο κίνητρο, παρά ως επιβράβευση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε όλους τους τιμώμενους και τιμώμενες εθελοντές πυροσβέστες.

Εκ μέρους της αποστολής στην Ελλάδα, ο επικεφαλής, Δημήτρης Κατσίφλης εξέφρασε ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για την τελετή, τονίζοντας ότι η αίσθηση και η ανάγκη προσφοράς και βοήθειας σε κρίσιμες και δύσκολες περιόδους για όλες τις υπηρεσίες πυρόσβεσης και ειδικά για τον Πυροσβέστη, θεωρείται δεδομένη.

Ανέφερε ότι με τον έμφυτο ενθουσιασμό του και την αποδεδειγμένη τόλμη του αισθάνεται πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τα πάντα για την ζωή, την περιουσία του συνανθρώπου του και την προστασία του δασικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος, στο οποίο ζει.

Οι φωτιές στην Ελλάδα, είπε, ήταν μια πρωτόγνωρη καταστροφή, αφού λόγω διαφόρων παραγόντων εξελίχθηκαν πάρα πολύ γρήγορα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε μεγάλες αγροτοδασικές εκτάσεις και ανθρώπινες περιουσίες.

«Εμείς νιώσαμε εξ αρχής έντονα την ανάγκη να προσφέρουμε και δώσαμε την ψυχή μας, το άπαν των δυνάμεών μας, αφού με την άψογη και αγαστή συνεργασία που είχαμε με τους Ελλαδίτες συναδέλφους, τοπικούς φορείς και πολίτες των πληγείσων περιοχών, καταφέραμε να συνδράμουμε καταλυτικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών», πρόσθεσε.

Ευχή όλων μας, κατέληξε, να μην ζήσουμε τέτοιες φονικές πυρκαγιές ξανά, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η συνδρομή τους στα μέτωπα της Ελλάδας αποτελούσε γ ι’ αυτούς εθνικό χρέος και υποχρέωσή τους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share